Hlavní obsah

Česko se mi dostalo pod kůži, říká lídr IRC Hänninen před startem na Bohemia rallye

Mimořádně hladový po úspěchu přijel do Česka finský pilot Juho Hänninen. Od pátku do neděle bude závodit se Škodou Fabia S2000 na Bohemia rallye. Borec týmu Škoda Motorsport je v čele šampionátu IRC, ale poslední soutěž - belgickou Ypres rallye - nedokončil po havárii. I proto prahne po úspěchu. Tím spíše, že do soutěže vyrazí jako obhájce. „Chci si u vás spravit chuť,“ říká finská hvězda rallye v rozhovoru pro Právo a Sport.cz.

Foto: skoda-auto.cz

Juho Hänninen s vozem Škoda Fabia S2000 při belgické Ypres rallye.

Článek
Fotogalerie

Už jste vstřebal neúspěch na Ypres rallye, která byla šestým dílem šampionátu IRC, kde se váš náskok v čele průběžného pořadí před druhým Janem Kopeckým ztenčil na tři body?

Nejde o to, kolik bodů náskoku mi zůstalo. Štve mě, že jsem vypadl v důsledku hloupé chyby. Měl jsem totiž skvěle připravené auto. Nová modifikace Fabie S2000 je skvělá. Věřil jsem, že mohu uspět.

Uvidí fanoušci na rychlostních zkouškách v okolí Mladé Boleslavi a Liberce budoucího šampióna seriálu Intercontinental Rallye Challenge?

Titul je ještě strašně daleko. Zbývá šest soutěží. Situace je velmi dobrá, ale uvědomuji si, že je třeba snažit se v každé soutěži o maximální příděl bodů a jet velmi zodpovědně, abych pokud možno nechyběl na stupních vítězů. Je třeba si uvědomit, že se počítá jen sedm nejlepších výsledků. Tudíž průběžné pořadí může být částečně zkreslující.

Poslední týdny máte hodně nabité. Závodil jste na Sardinii, v Belgii na Ypres rallye. Chtělo se vám na Bohemia rallye do Česka, která nepatří do šampionátu IRC, ale pro značku je velmi prestižní?

Moc se těším. Za poslední dva roky se mi dostalo Česko hodně pod kůži. Máte skvělé pivo, krásné hlavní město. Stará Praha je super, moc rád se tam procházím. A taky máte nádherné holky a vynikajícího výrobce aut. V jednom jezdím...

Jenže vás nečeká v Česku žádný pohodový víkend. Všichni budou chtít váš skalp coby lídra šampionátu IRC.

To je přirozené. Každý chce vyhrát. I já, ať jedu na Sardinii, v Belgii nebo v Česku. Máme skvělé auto a skvělý tým. A já udělám vše, aby jeho členové a také fanoušci měli důvod k té největší radosti.

Zmínil jste, že se vám Česko dostalo pod kůži. Nejde jen o zdvořilostní frázi?

Vůbec ne! Bohemia rallye mi bude vyhovovat. Třeba ve srovnání s Ypres rallye je pro mě mnohem příznivější profilem. Je techničtější, nejsou to jen rovinaté pasáže bez kopců a klesání. Prostě jde o trať, která je mi sympatická. Přestože se jede na asfaltu a já mám raději šotolinu... A jde o ideální přípravu na rallye ve Zlíně, která je součástí IRC. Navíc se mi líbí i vaše země. Procestoval jsem díky závodům velký kus světa a vážně se mi u vás líbí.

A kde vám bylo nejlépe?

Velmi krásná je Sardinie, kde jsme jeli před pár týdny. Jde o jedno z nejkrásnějších míst, které jsem navštívil. Drsná rallye a také krásné pobřeží. Jako hodně velkou exotiku jsem vnímal Japonsko. Jejich kultura i životní styl je prostě totálně odlišný a musí oslovit každého. Rozdíl je nepopsatelný. Jsou tam krásná místa, lidé ohromně vstřícní a ochotní. Ale nejlépe je ve Finsku...

Nemluvíte tak jen proto, že jste se v zemi tisíce jezer narodil?

Říkám to zcela vážně. Východ Finska je jedinečný. Je tam hodně jezer a přírodní scenérie jsou jedinečné. A máme vynikající festivaly. I u nás v Punkaharju. Vždy si ho parádně užiji. V dubnu, když jsou jezera plná vody a ještě nejsou velká vedra, je naše země vážně nádherná. A v zimě zase můžete na obrovských pláních dovádět na sněžných skútrech.

A co o je na vaší zemi nejlepší?

Finsko samotné. Těžko se mi to vysvětluje. Mám na mysli celkový systém a lidi. Myslím, že se nám tam žije velmi dobře.

A na co byste nalákal české fanoušky k návštěvě Finska?

Máme nejlepší rybí polévku na světě. A také vodu. Nepřeřekl jsem se. Nemyslím finskou vodku, ale skvělou přírodní vodu.

Reklama