Hlavní obsah

Chorvatskou rallye vede Neuville, Ogier i Rovanperä nabrali ztrátu

Belgičan Thierry Neuville vyhrál v pátek první etapu Chorvatské rallye. Jezdec stáje Hyundai, která v Záhřebu startuje ve stínu úmrtí svého jezdce Craiga Breena, vede po osmi rychlostních zkouškách s náskokem 5,7 sekundy před Britem Elfynem Evansem z Toyoty. Přesně půlminutu ztrácí na lídra Estonec Ott Tänak s fordem. Pro obě české posádky skončila první etapa hned v úvodním testu. Jak Erika Caise, tak Filipa Kohna zastavily dnes ráno nehody.

Foto: Imago sportfotodienst/Nikos Katikis, ČTK

Thierry Neuville na trati první etapy Chorvatské rallye.

Článek

Breen zahynul minulý týden při testování právě na čtvrtou soutěž letošního mistrovství světa a tým korejské automobilky nejprve zvažoval, že v Chorvatsku nebude startovat. Nakonec nasadil dva vozy ve speciálních barvách k uctění Breenovy památky a oba jeho piloti útočí na pódiové umístění. Neuville i Fin Esapekka Lappi vyhráli po jedné zkoušce, Lappi je čtvrtý jen s třísekundovou ztrátou na Tänaka.

Podle počtu vítězných erzet byl nejúspěšnějším jezdcem prvního dne osminásobný mistr světa a lídr sezony Sébastien Ogier z Francie. Ovládl jich polovinu, ale hned ve druhém testu kvůli defektu měnil kolo, nabral ztrátu a aktuálně je pátý s odstupem 1:23 minuty na první místo. Stejná věc postihla i Ogierova týmového kolegu z Toyoty, obhájce loňského prvenství a úřadujícího šampiona Kalleho Rovanperäho z Finska, který je až osmý s mankem 2:40 minuty.

Cais se hned na úvod po výjezdu ze zatáčky dostal do smyku, zadní částí auta vyjel mimo trať a sjel s vozem Škoda Fabia pozadu několik metrů do strže. Z incidentu pilot bojující o co nejlepší umístění v kategorii WRC2 vyvázl bez zranění.

"Bohužel jsme nemohli vyjet, takže jsme čekali na odtahovku a už jsme nestihli start další rychlostní zkoušky. V sobotu nastoupíme do dalších rychlostních zkoušek. Hlavní ale je, že se posádce nic nestalo a auto má také jenom kosmetické poškození," uvedl v tiskové zprávě šéf týmu Orsák Rallysport Jaroslav Orsák.

Do cíle první erzety nedojel ani Kohn, jenž chtěl nasbírat body v kategorii WRC3. Svému Fordu Fiesta urazil kolo.

Mistrovství světa v automobilových soutěžích
Chorvatská rallye - po 1. etapě:
1. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) 1:16:02,4
2. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -5,7
3. Tänak, Järveoja (Est./Ford Puma) -30,0
4. Lappi, Ferm (Fin./Hyundai i20) -33,4
5. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) -1:23,7
6. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -1:52,1

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články