Hlavní obsah

Dakarský mazák připravuje Engeho na dril v dunových polích

Ledčice

Poslední dny před tím, než technika nabere kurs Saúdská Arábie, strávili piloti týmu Tatra Buggyra Racing i Zero Mileage Racing testováním v Polsku a Ledčicích. S výsledky poslední prověrky před Rallye Dakar panuje maximální spokojenost.

Hned čtyři vozy vysílá do Dakaru stáj Buggyra. Mezi piloty trojnásobný vítěz rallye nebo Tomáš EngeVideo: Sport.cz

 
Článek

Pětinásobný vítěz kategorie čtyřkolek Josef Macháček nešetřil superlativy. „Je až neskutečné, kam David Vršecký se svým týmem auto posunul. Mimořádné zlepšení jsem zaznamenal především v oblasti rozšíření a prodloužení geometrie. S autem, se kterým jsem jel v lednu Dakar, se to nedá vůbec srovnávat. Konkurence má sice pětiletý náskok, hodně jsme z něj ale v rekordně krátkém čase umazali," chválí dakarský veterán svou čtyřkolku Can-Am. „Těším se do Emirátů, ve kterých budeme s Tomášem Engem pracovat s tréninkovými vozy na dunových polích."

O jediného českého zástupce mezi piloty se zkušenostmi z F1 se pak nebojí. „Tomáš je pilot tělem i duší, jenom musí vstřebat skutečnost, že Dakar není o asfaltu, ale o dunách, dírách, nejrůznějších překážkách na trati. A taky o tom, že za horizontem většinou není průjezdná trať. Prostě bude muset v rozumné míře potlačit ego závodníka," usmívá se Macháček.

Na Dakaru se bugina týmu Buggyra Racing orientovala i podle velbloudího trusuVideo: Sport.cz, Buggyra Racing

Tomáš Enge ujišťuje, že se bude snažit ze všech sil. „Když to řekne Pepa, je to tak, není o čem diskutovat. Ostatně, teď nás bude mít v Dubaji s Markétou v dunách na povel. Někdy na jaře jsem testoval v Milovicích se 'starým' autem. Nový Can-Am je o deset pater výše, jsme někde úplně jinde."

Testovaly i kamióny Tatra Phoneix, přičemž automatická převodovka zcela naplnila očekávání Martina Šoltyse. „Nejsem stoupencem pronášení superlativů, ale jedná se o velký posun. Odpočinu si po fyzické i psychické stránce, automat toho vyřeší hodně za mě. Budu sice muset pracovat více s plynem a vytáčet motor do vyšších otáček, ale velmi rád si zvyknu."

Spokojenost pak panuje i s novým parťákem Ignacio Casalem. „Vyhrál třikrát Dakar, co k tomu říct? Je to velký sympaťák, který má závodění v krvi," říká Šoltys.

Reklama

Související témata: