Hlavní obsah

Dře jako Jágr, vypadá jako hrdina z Hvězdných válek. Před Dakarem hledá legenda formu i ve stanu

Drsná příprava, přesně taková, jakou si Rallye Dakar žádá, podstupuje český závodník David Pabiška. Před slavným závodem běhá po horách a využívá hypoxický stan. „Jsem v tomhle jako boxer Rocky, trénuji v přirozeném prostředí," vysvětluje Pabiška, kterého začátkem ledna čeká již dvanáctá účast na Dakarské rallye. Zkušený motocyklový závodník se v nejtěžší maratonské soutěži pokaždé dostal do cíle. Klíčem k tomu je podle člena týmu BARTH Racing precizní fyzická příprava.

Foto: Barth Racing

Závodník David Pabiška a jeho maska, kterou využívá v přípravě na slavný Dakar.

Článek

Inspirací pro Davida Pabišku je hokejová legenda Jaromír Jágr. Pětačtyřicetiletý hráč NHL při tréninku také zatěžuje tělo za pomoci závaží. „Jsem z hokejové rodiny, bratranec Lukáš hraje extraligu v Mladé Boleslavi, o Jágrovi se bavíme. Ne, že bych ho slepě kopíroval, ale zjistil jsem, že mi to pomáhá," upřesnil závodník.

Skoro každý den specialista na dálkové soutěže běhá na Ještědu. Na sobě má desetikilovou vestu a na nohách další čtyřkilové závaží. „V zimě mi tuhle kratochvíli zkomplikoval sníh. Ale tím, že mi to pod nohama podkluzuje, provádím vlastně balanční cviky," dodal s úsměvem motocyklový jezdec, který si jako přídavek po dřině dává výběh schodů skokanského můstku v Liberci.

Tam už si nasadí masku, ve které vypadá jako Darth Vader, postava z filmu Hvězdné války, nebo jako komiksový hrdina Bane. „Maska omezuje přísun vzduchu do plic. Simuluje náročnější podmínky v horách, kam se při Dakaru taky podíváme," narážel Pabiška na trasu, která v nadcházejícím ročníku povede přes pohoří Andy.

Hypoxický stan zlepší regeneraci

Vysokohorské prostředí simuluje také hypoxický stan. V něm zkušený motocyklista přespává. „Připadám si, jako kdybych spal ve výšce 3000 metrů. Během dne si ještě na hodinku nasadím masku se systémem IHT, která nastaví podmínky jako ve výšce 12 tisíc metrů, což už je extrém. Na vysokohorské podmínky je nutné si zvykat postupně," popisoval závodník týmu BARTH Racing.

Důvod využití hypoxického stanu je jednoduchý – Pabiška si tím zvyšuje procenta kyslíku v krevním oběhu. „Má to přidanou hodnotu v normálních podmínkách, můj výkon jde rapidně nahoru. Když se mi něco stane, regenerace je rychlejší. Připadám si pak nezničitelný," usmál se Pabiška.

Ví, jak moc je tento pocit důležitý. Dakarská rallye prověří celé tělo. „V sedle neustále stojíte, jste v křeči. V poušti je ale rozhodující psychika, dělá minimálně sedmdesát procent výkonu," tvrdil Pabiška. Tuší, že tenhle ročník Dakaru bude pořádná zabíračka, možná větší, než dosud poznal. „Bude to masakr! Na jubilejních ročnících se chtějí organizátoři pořádně vytáhnout. Obávám se, že v některých případech to bude přitažené za vlasy. Hrozí zkracování tratí. V celkovém pořadí bych rád skončil do patnáctého místa. Ale uvidíme po třetí etapě, jak na tom budu," dodal.

Reklama

Související témata: