Hlavní obsah

Hänninen zničil soky na Azorských ostrovech drtivým finišem

PONTA DELGADA

Finský pilot Juho Hänninen se Škodou Fabia S2000 drtivým finišem ovládl Rallye Azorské ostrovy. Šestý podnik Intercontinental rallye challenge se jel od čtvrtka do soboty na ostrově Sao Miguel a vozům pocházejícím z mladoboleslavské továrny se mimořádně vydařil: na druhém místě skončil Nor Mikkelsen, třetí dojel Čech Kopecký.

Foto: skoda-auto.com

Juho Hänninen na Rallye Azory

Článek

„Abychom mohli víkend označit za fantastický, museli jsme velmi tvrdě v průběhu soboty bojovat. Podmínky byly hodně těžké. Hlavně počasí bylo neuvěřitelně proměnlivé. Nakonec jsme dosáhli skvělého vítězství,“ rozplýval se v cíli devětadvacetiletý Juho Hänninen.

Do sobotní etapy vstupoval s těsným náskokem 1,3 vteřiny, ale hned na prvním měřeném úseku ho Mikkelsen z čela soutěže sesadil. „Neznervózněl jsem ani trošku. Navíc další zkouška mi seděla,“ vykládal Fin před frontálním útokem.

V dalších třech zkouškách byl totiž dvakrát nejrychlejší a na norského soka najel 31,5 vteřiny, tudíž už před poslední erzetou Nor uznal sílu soka, za nímž navíc v úplném finiši zaostal o dalších téměř čtrnáct vteřin.

„Nemělo žádný smysl riskovat a honit se za skvěle jedoucím Hänninenem. Jsem rád, že jsem přispěl ke kompletnímu pódiovému umístění Škody,“ připomínal Andreas Mikkelsen, že mladoboleslavský tým měl poprvé v letošní sezóně vozy na prvních třech místech.

Chvíli provazy vody, chvíli slunce

Posádky trápily rozmary počasí. Od rána se nad ostrovem Sao Miguel proháněly mraky, z nichž padaly provazy vody, místy byla mlha, ale o kus dál svítilo slunce.

Bylo tak vyslyšeno páteční přání Jana Kopeckého, jenž se modlil za déšť, který by smazal v bitvě s Portugalcem Magalhaesem handicap českého pilota v podobě čištění stopy. Však také osmadvacetiletý pilot Fabie S2000 hned na prvním ranním úseku zajel nejrychlejší čas a skočil na třetí místo.

Na bronzové pozici zůstal i proto, že domácího pilota zradila převodovka jeho Peugeotu 207. „V průběhu pátku i soboty jsme sváděli parádní bitvu. Soupeře vyřadila smůla, čímž nám situaci usnadnila, protože jsme rovněž měli drobné technické problémy,“ vykládal Kopecký.

S třetím místem byl spokojený. „Nemohli jsme se Hänninenovi ani Mikkelsenovi rovnat, protože když nejezdíte pravidelně na šotolině, rozdíl je veliký,“ přiznával český pilot.

Jeho týmový parťák Hänninen dosáhl na třetí vítězství v řadě. Ovládl soutěž IRC na Ukrajině, následně dominoval podniku mistrovství světa třídy SWRC v Řecku a teď je králem Azorských ostrovů. „Je předčasné mluvit o útoku na titul v obou šampionátech. Jsme teprve v polovině sezóny,“ krotil nadšení finský rodák z městečka Punkaharju, který letos při šesti ze sedmi letošních startů skončil buď první, nebo druhý.

Rallye Azory, šestý podnik seriálu Intercontinental rallye challenge
1. Hänninen, Markkula (Fin./Škoda Fabia S2000) 2:19:03,8, 2. Mikkelsen, Floene (Nor./Škoda Fabia S2000) -42,3, 3. Kopecký, Starý (ČR/Škoda Fabia S2000) -1:46,0, 4. Bouffier, Panseri (Fr./Peugeot 207 S2000) -3:36,2, 5. P. Sandell, Parmander (Švéd./Škoda Fabia S2000) -4:33,3, 6. Moura, Eiró (Portug./Mitsubishi Lancer Evo IX) -6:07,0.
Průběžné pořadí: 1. Hänninen 83 b., 2. Bouffier 79, 3. Kopecký a Loix (Belg./Škoda Fabia S2000) oba 70.

Reklama

Související témata: