Hlavní obsah

Japonsko zatím nejvíc svědčí Solbergovi

OBIHIRO

Napínavou přetahovanou o vítězství v dalších etapách slibuje dosavadní průběh Japonské rallye. Po devíti rychlostních zkouškách úvodní části premiérového ročníku soutěže se v čele usadil Nor Petter Solberg se subaru, se ztrátou téměř třinácti sekund na obhájce mistrovského titulu pak jede vedoucí muž průběžného pořadí MS Francouz Sébastien Loeb s citroënem.

Foto: Subaru World Rally Team

Nor Petter Solberg se subaru na trati první etapy Japonské rallye.

Článek

Dalších pět sekund ztráty na Solberga nabral pilot Peugeotu Fin Marcus Grönholm.

Norský šampión dnes vyhrál čtyři z devíti rychlostních zkoušek a pouze jednou se nevešel mezi nejrychlejší trojici. "Všechno klape velmi dobře, líp, než jsme čekali. Je to velká úleva, protože jsem nevěděl, jak na to psychicky budu," řekl Solberg, který zázrakem vyvázl bez zranění z těžkého karambolu v Německu.

Solberg potřebuje v Japonsku bodovat, protože předchozí tři rallye nedokončil. V celkové klasifikaci je až čtvrtý, na druhého Estonce Markka Märtina z Fordu však ztrácí jen tři body.

Märtinovi zatím na ostrově Hokkaidó patří čtvrtá pozice, za Solbergem ale zaostává o více než minutu. Estonský závodník má potíže s neznámou tratí.

"Bylo to těžké. Náš itinerář není moc přesný a můj spolujezdec s tím má spoustu práce. Na třetí erzetě jsme měli v jednom úseku napsaný pátý rychlostní stupeň, ale bylo to na trojku. To mě vyděsilo a raději jsem pak zvolnil," posteskl si Märtin.

V sobotní druhé etapě čeká jezdce dalších jedenáct měřených úseků. Čeští závodníci v Japonsku nestartují.

Japonská rallye - po první etapě
1. Solberg (Nor./Subaru)1:30:35,1 hod.
2. Loeb (Fr./Citroën)+ 12,7
3. Grönholm (Fin./Peugeot)+ 17,8
4. Märtin (Est./Ford)+ 1:01,7
5. Sainz (Šp./Citroën)+ 1:06,8
6. Duval (Bel./Ford)+ 1:25,7
7. Hirvonen (Fin./Subaru)+ 1:54,0
8. Rovanperä (Fin./Peugeot)+ 3:19,2
9. Warmbold (Něm./Ford)+ 6:47,6
10. Arai (Jap./Subaru)+ 7:31,7

Reklama

Související témata: