Hlavní obsah

Jezdci Fordu míří na Novém Zélandu za titulem

HAMILTON

Finští jezdci týmu Ford Marcus Grönholm a Mikko Hirvonen proměnili Rallye Nový Zéland ve své soukromé představení. Již jistý vicemistr světa Grönholm vyhrál v pátek všech pět úvodních erzet a vede po první etapě před krajanem o půl minuty, třetí v pořadí Španěl Dani Sordó s citroënem je již o dalších 45 sekund zpět.

Článek

Piloti na fordech tak mají blízko k tomu, aby v předposledním dílu mistrovství světa zajistili svému týmu titul v soutěži značek. K tomu potřebují na šotolinových tratích v okolí Hamiltonu získat o tři body víc než stáj Kronos Citroën, za níž už letos nepojede zraněný šampión Sébastien Loeb.

Španělsko-finský souboj fordů s citroëny narušuje v 15. rallye sezóny jen Rakušan Manfred Stohl se soukromým peugeotem, jenž se na čtvrtém místě vklínil mezi Sorda a jeho krajana a Loebova náhradníka Xaviera Ponse. Šestý je někdejší světový šampión Petter Solberg na subaru.

Ve voze stejné značky na Novém Zélandu jede sedminásobný mistr světa silničních motocyklů Valentino Rossi. Slavný Ital je při svém druhém představení v rallyovém MS čtyřiadvacátý s téměř jedenáctiminutovou ztrátou na Grönholma.

"Klouzalo to víc, než jsem čekal. Proto jsem jel docela opatrně, ale přežili jsme první den v soutěži, takže to snad není tak hrozné," uvedl Rossi, jenž při svém rallyeovém debutu před čtyřmi lety v Británii první etapu nedokončil.

Rallye Nový Zéland - po 1. etapě
1. Grönholm 1:31:58,0, 2. Hirvonen (oba Fin./Ford) -31,2, 3. Sordó (Šp./Citroën) -1:16,2, 4. Stohl (Rak./Peugeot) -1:18,4, 5. Pons (Šp./Citroën) -1:42,5, 6. P. Solberg (Nor./Subaru) -1:48,3.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.