Hlavní obsah

Konkurence vyprovodila McRae potleskem

PRAHA/PERTH

Na ten obrázek budou příznivci továrního týmu Škoda Motorsport vzpomínat dlouho. Nepřítomný výraz Colina McRae. Mechanik v zoufalství skládá hlavu do sepjatých rukou. Nevěřícný pohled šéfa týmu Martina Mühlmeiera. Škoda zásluhou skotského pilota sahala v Austrálii po historickém úspěchu, nezvládnutá výměna spojky ale poslala všechny naděje na onen svět.

Foto: Škoda Motorsport

Colin McRae prověřuje 'letové vlastnosti' fabie WRC při Australské rallye.

Článek
Fotogalerie

McRae se v Austrálii letos podruhé představil za volantem Fabie WRC a netajil se přáním vylepšit sedmé místo z Velké Británie. A dlouho se zdálo, že mistr světa z roku 1995 svůj sen změní v historicky první umístění Fabie na stupních vítězů a po čtyřech letech vrátí Škodu mezi tři nejlepší.

Ještě tři rychlostní zkoušky před koncem soutěže figuroval skotský jezdec na třetím místě. Z druhé příčky jej sice sesadil Fin Rovanperä s mitsubishi, McRae ale ztrácel jen necelých sedm sekund. Před čtvrtým Rakušanem Stohlem měl navíc pohodlný náskok téměř padesáti sekund.

Nakonec ale fanoušci mladoboleslavské stáje chladili šampaňské zbytečně. Hlavnímu inženýrovi Škody Dietmaru Metrichovi se totiž po třiadvacáté erzetě nezdála spojka Colinovy Fabie a rozhodl proto o její výměně. Jenže z rutinní práce mechaniků se stala noční můra. Zatímco Arminu Schwarzovi měnili stejný díl při předchozí zastávce 22 minut, na Skotově voze se práce nedařila. A hodiny odtikávaly neúprosně k časovému limitu.

Plánoval útok na druhé místo

Pozornost celé servisní zóny se soustředila na jedno: boj mladoboleslavských techniků s časem, bohužel neúspěšný. Když bylo jasné, že McRae v soutěži skončil, odměnila jej konkurence potleskem. Za to, jak dlouho držel nejhorší tým mistrovství světa ve hře o stupně vítězů.

"Bylo obrovské zklamání odstoupit ze soutěže tak blízko cíle. Věřili jsme si, že se dostaneme na druhé místo. Ale bylo to k ničemu, protože se nepodařila rutinní výměna spojky. Něco takového se může stát kdykoli a v jakémkoli týmu, ale frustrující je, že se to přihodilo právě nyní. Dokud trval, byl to hezký sen," povzdechl si McRae bezprostředně po soutěži.

Dosud nejlepším výsledkem Škody v elitní kategorii tak zůstává třetí místo Armina Schwarze ze Safari rallye v roce 2001. Německý jezdec se v letos Austrálii loučil s aktivní kariérou a nakonec symbolicky vybojoval svůj poslední bod ve světovém šampionátu. Poslední a letos bohužel také jediný, který letos v barvách Škody dokázal vybojovat.

Reklama

Související témata: