Hlavní obsah

Kopecký a Paddon mohou na Barum rallye s předstihem slavit tituly

Hned dva šampioni mohou být korunováni na nadcházející Barum Czech rallye Zlín. Tradičně nejlépe obsazená soutěž na českém území je součástí domácího mistrovství i evropského seriálu. V neděli tak může slavit již desátý český titul Jan Kopecký, kontinentální šampionát může s předstihem ovládnout Hayden Paddon z Nového Zélandu. Oba mají skvělou výchozí pozici: Kopecký má v čele českého seriálu náskok 108 bodů před Dominikem Stříteským, Paddon má na druhého Lotyše Martinše Seskse k dobru 55 bodů.

Foto: skoda-auto.cz

Jan Kopecký se Škodou Fabia R5 na trati závodu mistrovství světa ve Španělsku.

Článek

Kopecký letos nezažívá tak vydařenou sezonu jako v minulosti, zatím dokázal vyhrát jen Rallye Český Krumlov. Výsledky Václava Pecha, startujícího s vozem kategorie WRC, se však do českého šampionátu nezapočítávají, a tak bývalý tovární jezdec Škody míří za jubilejním titulem. Získat ho může i v případě, že v závěrečných dvou soutěžích nebude bodovat, Stříteský ho totiž předstihne jen v případě, že obě vyhraje.

"Barumka je pro nás tradičně vrcholem domácího šampionátu a nejinak tomu je i letos. Na startu se objeví asi ještě silnější konkurence než v předchozích letech, což je pro nás opravdu velká výzva. Očekávám, že se tvrdě začne bojovat už na páteční speciálce v centru Zlína," uvedl Kopecký v tiskové zprávě svého týmu.

Na Barumce se mu tradičně daří, vyhrál ji desetkrát. Nejrychlejší byl přitom jedenáctkrát, v roce 2004 však startoval s vozem WRC a organizátoři jej do konečných výsledků nezapočítali.

"Bylo by fajn, kdyby se mi podařilo získat titul. Ve Zlíně mě ale bude zajímat hlavně absolutní klasifikace jako každý rok. I když vždy říkám, že hlavní je český mistrák. Budeme se muset pořádně připravit, abychom byli konkurenceschopní a dokázali bojovat o první místo," řekl Kopecký ČTK po červencové Bohemia rallye, na které byl těsně druhý za Stříteským.

I Paddonova výchozí pozice je výborná. Sesks se udrží ve hře o evropský titul pouze v případě, že vyhraje, bude nejrychlejší na bonusové power stage a Novozélanďan neskončí do šestého místa. "Naše situace vypadá dobře, ale nikdy nemůžete nic považovat za samozřejmost. Čeká nás náročný úkol, ale cílem je zkusit rozhodnout ve Zlíně," řekl Paddon na webu evropského šampionátu.

Šestatřicetiletý bývalý tovární jezdec Fordu a Hyundaie ve Zlíně nikdy nestartoval a uvědomuje si, že jej čeká specifická rallye. "Baví mě jezdit na suchém, hladkém a rychlém asfaltu, ale Barum bude něco jiného. Bude hrbolatý a může být i mokrý, což nesnáším," uvedl Paddon. Podle aktuální předpovědi počasí by ale o víkendu na Zlínsku pršet nemělo.

Vedle Kopeckého a Paddona se do boje o vítězství bude chtít zapojit řada dalších jezdců. Velké ambice má Nor Mads Ostberg, na Zlínsku byl vždy rychlý Rus Alexej Lukjaňuk, aktuálně startující s kyperskou licencí. Z domácích jezdců se pokusí zviditelnit zejména Filip Mareš a Erik Cais, kteří se letos soustředí na starty v evropských a světových šampionátech.

Průběžné pořadí MČR:
1. KOPECKÝ (Škoda Fabia RS Rally2) 279
2. Stříteský 171
3. Cvrček 166
4. Březík (všichni Škoda Fabia R5) 164
5. M. Vlček (Hyundai i20 R5) 135
6. Jirásek (Škoda Fabia R5) 125
Průběžné pořadí ME:
1. Paddon (N. Zél./Hyundai i20 N Rally2) 163
2. Sesks (Lot./Škoda Fabia RS Rally2) 108
3. Ostberg (Nor./Citroën C3 Rally2) 80,
8. Mareš 43
28. Cais (oba Škoda Fabia RS Rally2) 13

Reklama

Související témata: