Hlavní obsah

Kresta se loučil vítěznou erzetou

PRAHA

Třemi body za šesté místo z Australské rallye během minulého víkendu se rozloučil Roman Kresta s působením v továrním týmu Ford. Ve statistikách bude zapsán jako vítěz poslední rychlostní zkoušky sezóny 2005, v jejímž konečném účtování mu patřilo osmé místo.

Článek

Kresta měl možnost být u premiéry specifikace Focusu 2006. "Je to fantastické auto. Nikdy jsem žádné takové neřídil. Nikdy jsem nejel s něčím tak dobrým," rozplýval se jediný stálý český jezdec v tovární stáji.

Z šestadvaceti rychlostních zkoušek byl na dvaadvaceti mezi nejrychlejšími deseti. Nejlepší časy zajel na posledních dvou úsecích. V předposlední erzetě byl druhý, tu poslední dlouhou 17,3 km vyhrál. Šlo o první triumf českého jezdce na šotolinové rychlostní zkoušce.

Výsledku nevěřil

"Nemohu uvěřit, co se mi podařilo. Vždyť to byl můj první start v Austrálii. Jako by ani nebyla pravda, že jsem s novým focusem jel poprvé až ve čtvrtek při shake-downu," vyprávěl šťastný Kresta.

Šňůrou šesti bodovaných umístění v řadě, jaká se mimo jiné podařila už jen Loebovi, Gardemeisterovi a Märtinovi, završil svoji jízdu letošním šampionátem. Nicméně i přes konečné osmé místo zůstává jeho další působení v mistrovství světa zahaleno mlhou hustou, že by se dala krájet.

Jistotou pro příští ročník mistrovství světa zůstává jen fakt, že čerstvý obhájce titulu Francouz Sébastien Loeb pojede s Xsarou WRC v soukromé stáji Kronos a dvojice týmů Citroën a Peugeot se MS nezúčastní. Jistotou je start Fordu s Grönholmem. Druhý jezdec teprve bude jmenován. Uvažuje se i o startu "rezervního" týmu Ford. Tam by se v případě sponzorského přínosu rýsovala naděje právě pro Krestu.

Osud škodovky je nejasný

Mitsubishi pojede zřejmě jen třináct vybraných podniků s dvojicí pilotů Rovanperä (Finsko)-Galli (Itálie). Otazníkem je i obsazení druhého místa u Subaru, kde bude jedničkou vicemistr Solberg.

Nejasný je osud týmu Škoda Motorsport. Spekuluje se o několika variantách. Vozy Fabia WRC by v šampionátu figurovat měly. Nejpravděpodobněji se jeví pokračování v podobě pronájmu strojů soukromému týmu. Horký zájemce v zádech se silným Red Bullem je v Rakousku, poptávka je i z Finska. Definitivní rozhodnutí ale zatím nepadlo.

Reklama

Související témata: