Hlavní obsah

Latvala se ujal vedení ve Francouzské rallye

Ve druhé etapě Francouzské rallye na Korsice se ujal vedení Jari-Matti Latvala z Finska. Jezdec Volkswagenu má před nedělními zbývajícími třemi rychlostními zkouškami jen dvousekundový náskok před Britem Elfynem Evansem ve fordu. Třetí je Andreas Mikkelsen z Norska, Latvalův týmový kolega a rival v boji o konečné druhé místo v mistrovství světa už ztrácí půl minuty. Martin Prokop je i po druhém dnu čtrnáctý.

Foto: Andrea Micková, Sport.cz

Jari-Matti Latvala s Volkswagenem Polo WRC na archivním snímku.

Článek

Stejně jako v pátek se v druhé etapě jely jen dva testy. Erzeta na trase Casamozza - Ponte Leccia byla opět zrušena kvůli nesjízdným a poškozeným úsekům po sesuvech půdy v důsledku silných dešťů. Po pátečních bouřích se jelo pod čistým nebem, ale podmínky byly i tak složité.

"Bylo to těžší než včera, protože byl větší rozdíl mezi suchými a kluzkými úseky," řekl Latvala. "Měl jsem tam pár těžkých chvilek, pod stromy to hodně klouže," dodal. Podobně komentoval situaci na trati Prokop, který se nejprve posunul na 13. místo, ale odpoledne zase jednu pozici ztratil. "Bylo to složité. Když jsem brzdil, klouzalo to jako na sněhu. Nebylo to tak zlé jako včera, ale nedrží to tak, jak bych chtěl," uvedl Prokop na facebooku.

Latvala měl po pátku na třetím místě ztrátu 22,9 sekundy, ale po vítězství v první dnešní zkoušce se k Evansovi přiblížil na 1,7 sekundy. Naopak dosud druhý Kevin Abbring z Nizozemska i kvůli defektu vypadl z medailových pozic.

V následné nejdelší rychlostní zkoušce tohoto víkendu (48,46 km) Latvala prohrál jen s týmovým kolegou a mistrem světa Francouzem Sébastienem Ogierem a převzal vedení. Ogier po technických potížích ze závěru páteční etapy pokračuje v rallye s desetiminutovou penalizací a vyměněnou převodovkou bez šance na přední umístění.

Francouzská rallye - po 2. etapě
1. Latvala, Anttila (Fin./Volkswagen Polo R)1:42:24,8
2. Evans, Barritt (Brit./Ford Fiesta RS)-2,0 s
3. Mikkelsen, Flöene (Nor./Volkswagen Polo R)-30,8
4. Meeke, Nagle (Brit., Ir./Citroën DS3)-53,6
5. Abbring, Marshall (Niz., Brit./Hyundai i20)-1:00,1 min.
...
14. Prokop, Tománek (ČR/Ford Fiesta RS)-4:07,5

Reklama

Související témata: