Hlavní obsah

Loeb jasně ovládl úvod Kyperské rallye, Prokop je třináctý

Francouz Sébastien Loeb od prvních kilometrů na Kyperské rallye míří k jubilejnímu padesátému vítězství v mistrovství světa. V úvodní etapě v pátek vyhrál pět ze šesti rychlostních zkoušek. Jen v té poslední, kdy soutěž už provázel déšť, se musel pětinásobný šampion sklonit před týmovým kolegou z Citroënu Danim Sordem, který ale na druhém místě ztrácí už 42 sekund.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop

Článek

Českému jezdci Martinu Prokopovi patří především díky povedenému úvodu třinácté místo.

Třetí Mikko Hirvonen z konkurenčního Fordu ztrácí na Loeba už minutu, bude však moci už v sobotu těžit z toho, že jeho soupeř a vítěz obou dosavadních rallye v sezoně bude v pozici lídra "čistit" šotolinovou trať. Na té se pojedou obě zbývající etapy, dnes se nezvykle soutěžilo na asfaltu. "Na asfaltu nelze Loeba porazit. Doufám v sobotu v lepší časy," uvedl vicemistr světa Hirvonen.

Prokop s citroënem S1600 zahájil třetí soutěž MS výborně, ale po problémech v třetí rychlostní zkoušce vypadl z desítky. Pilot jezdící v takzvaném juniorském šampionátu zatápěl v prvních dvou erzetách i nejlepším vozům kategorie WRC a hned třikrát se v úvodním dnu vešel do Top Ten. Na druhém měřeném úseku dokonce ztratil pouze devět sekund na Loeba a zajel čtvrtý nejrychlejší čas.

Poté se však střetl na trati s kamením a ztratil dvě minuty. "Bylo to hodně zrádné. Na trati je dost kamení, na jeden velký uprostřed cesty jsme najeli a skončili ve škarpě. Naštěstí se ale nic nestalo," citoval Prokopa server vysledky-rally.cz.

Prokop se svým spolujezdcem Janem Tománkem zaostávají za Loebem téměř o osm minut, v čele juniorského pořadí ale mají náskok tři a půl minuty před polskou posádkou Michala Kosciuszka. "Jsem rád, že je dnes konec. Poslední vložky byly na vodě, bylo to hodně zrádné. Trefili jsme hodně kamenů, teplota oleje šla nahoru. Zítra budeme muset být opatrní," uvedl Prokop.

Kyperskou rallye jede také v rámci kategorie produkčních vozů osmnáctiletý Martin Semerád a v pátém testu se také on ocitl se svým mitsubishi mimo trať. Patří mu 23. příčka.

Kyperská rallye po 1. etapě:
1. Loeb, Elena (Fr., Mon./Citroën C4) 1:37:46,3 hod., 2. Sordo, Martí (Šp./Citroën C4) -41,8, 3. Hirvonen, Lehtinen -1:00,2, 4. Latvala, Anttila (všichni Fin./Ford Focus) -1:08,3, 5. P. Solberg, Mills (Nor., Brit./Citroën Xsara) -2:27,1, 6. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -3:03,3, ...13. Prokop, Tománek (ČR/Citroën C2) -7:56,0, 23. Semerád, Ceplecha (ČR/Mitsubishi Lancer) -11:44,0.

Reklama

Související témata: