Hlavní obsah

Loeb v Řecku havaroval a skončil, za vítězstvím míří Hirvonen

LUTRAKI

Mistr světa a lídr průběžného pořadí Sébastien Loeb měl v sobotu nehodu hned v první rychlostní zkoušce druhé etapy Akropolis rallye a sedmá letošní soutěž seriálu pro něj předčasně skončila. Černý den Citroënu završil o dvě erzety později druhý jezdec týmu Dani Sordo, který po nárazu do kamenu urazil kolo a také odstoupil. Za první výhrou v sezoně směřuje finský vicemistr světa Mikko Hirvonen na fordu.

Foto: Yiorgos Karahalis, Reuters

Fin Mikko Hirvonen se svým Fordem Focus na Akropolis rallye.

Článek

Francouz Loeb vylétl zhruba na osmém kilometru rychlostní zkoušky z trati a zničil svůj citroën C4. On ani jeho monacký spolujezdec Daniel Elena nicméně neutrpěli zranění.

"Byla to moje chyba," přiznal vítěz 52 světových rallye pro oficiální web šampionátu. "Ve vysoké rychlosti jsem se v pravotočivé zatáčce dostal moc na levou stranu a trefil jsem předním kolem velký kámen. Náraz poslal auto do vzduchu a přetočili jsme se pětkrát nebo šestkrát," popsal havárii Loeb, jemuž pro návrat do soutěže nepomůže ani takzvané pravidlo superrallye. "Auto je úplně zničené, takže ani pro zítřek není šance na pokračování - rallye skončila. Ale jsme v pořádku, to je hlavní," dodal.

Spolujezdec Sebastiena Loeba Daniel Elena se opírá o svůj Citröen po havárii během druhé etapy Akropolis rallye.foto: Reuters/Icon

Pětinásobný světový šampión Loeb vstupoval do druhého dne Řecké rallye ze třetího místa. Letos nedokončí soutěž poprvé - prvních pět dílů MS vyhrál a před třemi týdny na Sardinii byl čtvrtý. Vedení v seriálu si udrží i v případě, že na řecké šotolině vyhraje druhý muž průběžného hodnocení Hirvonen, jenž na něj ztrácí 17 bodů.

Finský lídr Fordu Hirvonen se pral o vedení s Loebovým týmovým kolegou Sordem ze Španělska, který měl v úvodu etapy odstup necelé dvě sekundy. Na dnešní třetí a celkově deváté erzetě však Sordo trefil kámen a zůstal stát na trati. Brzy ho následoval Nor Henning Solberg, jenž shodou okolností narazil do stejné překážky, a také on skončil.

Sordo a Solberg dostali penalizaci

Finský lídr Fordu Hirvonen se pral o vedení s Loebovým týmovým kolegou Sordem ze Španělska, který měl v úvodu etapy odstup necelé dvě sekundy. Na dnešní třetí a celkově deváté erzetě však Sordo trefil kámen a zůstal stát na trati. Brzy ho následoval Nor Henning Solberg, jenž shodou okolností narazil do stejné překážky, a také on skončil.

Na druhou pozici místo Sorda se posunul mladší z bratrů Solbergů Petter se starším modelem Citroën Xsara, ani on však na ní do cíle etapy nevydržel. Kvůli poničenému tlumiči sotva dojel do servisu po dvanácté erzetě a klesl s velkou ztrátou na osmou pozici. Podobné problémy vyřadily i dalšího Nora Madse Östberga, jenž byl čtvrtý a útočil na medailovou pozici.

Na druhém místě tak dokončil etapu Francouz Sébastien Ogier z juniorského týmu Citroënu, jenž na vedoucího Hirvonena ztrácí minutu a 40 sekund. Už na třetí příčku se i díky výpadkům jezdců před sebou posunul Hirvonenův týmový kolega a krajan Jari-Matti Latvala, který po chybě v páteční poslední erzetě vstupoval do dnešních bojů jako jedenáctý muž průběžného pořadí.

Nejlepší z kvarteta Čechů je Martin Prokop s mitsubishi, který je celkově čtrnáctý a v kategorii produkčních vozů mu patří pátá pozice.

V neděli na jezdce čeká posledních pět erzet třetí etapy.

Akropolis rallye, sedmý díl MS v automobilových soutěžích - po 2. etapě:
1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Focus) 3:07:33,0, 2. Ogier, Ingrassia (Fr./Citroën C4) -1:40,1, 3. Latvala, Anttila (Fin./Ford Focus) -2:44,2, 4. Novikov, Moscatt (Rus., Austr./Citroën C4) -3:49,8, 5. Rautenbach, Barritt (Zimb., Brit./Citroën C4) -4:01,9, 6. Villagra, Perez-Companc (Arg./Ford Focus) -4:03,1, 7. Al Kassímí, Orr (SAE, Brit./Ford Focus) -6:09,4, 8. 8. Al Attijá, Bernacchini (Katar, It./Subaru Impreza) -11:04,6, ...14. Prokop, Tománek -13:12,4, 28. Semerád, Ceplecha (všichni ČR/Mitsubishi Lancer) -41:40,4, 29. Honda, Vičíková -41:49,4, 32. M. Sítník, J. Sítník (všichni ČR/Citroën C2) -46:34,1.

Reklama

Související témata: