Hlavní obsah

Michek míří ještě výše, Podmolovi pomáhají na Dakaru zkušenosti se surfováním

Motocyklový jezdec Martin Michek se po osmé etapě Rallye Dakar posunul na 15. místo průběžného pořadí a při svém druhém startu na slavné soutěži je na nejlepší cestě překonat loňský výsledek, kdy obsadil 23. místo.

Rozbitý kilometrovník, díry v ráfku, bloudění. Dojmy Martina Michka z 8. etapyVideo: Orion Moto Racing Group

 
Článek

Elitní český motokrosař by současnou pozici rád ještě vylepšil, na druhou stranu si uvědomuje, že jej čekají náročné čtyři dny.

"Dnes to bylo brutálně rychlé a po dvou náročných dnech jsem rád v cíli. Moc mě samozřejmě těší, že jsem poskočil. Že jedeme kolem patnáctého místa, je něco krásného, ale Dakar je nevyzpytatelný," uvedl Michek v tiskové zprávě týmu Orion Moto Racing Group.

Buggyra v 7. etapě Rallye Dakar

Michek měl v průběhu loňského roku velké zdravotní problémy a po kolapsu jater byl v ohrožení života. Po několika týdnech v nemocnici ale "vstal z mrtvých" a na 43. ročníku Rallye Dakar nechybí.

Osud vyzývá na souboj také další český motorkář. Libor Podmol dál bojuje s nástrahami trati navzdory zánětu šlach. Celkově je zatím na 38. příčce.

Sám velmi rád surfuje a podobná strategie se při zdolávání nepříjemných dun v Saúdské Arábii velmi hodí. „Už jsem pochopil, že na duny nesmím najíždět rovně, ale ze strany a úplně našikmo. Abych se přes ně mohl nejdřív podívat a pak to do nich zlomit. Vyjíždět je rovně je více vysilující. Nyní šetřím síly a je to takové plynulejší," usmívá se Podmol.

Bolest na dvoustém kilometru

Do bivaku se nováček na Dakaru po dvou náročných dnech náramně těšil. Zvlášť kvůli zmíněným problémům s rukama. „Během dne jsem je začal cítit na dvoustém kilometru. Díky tomu, jak jsem se snažil rvát dopředu, tak jsem tolik nevnímal, ale postupně to sílilo. Brnělo a bolelo. Dostával jsem do nich elektrické rány - jako kdybych měl v rukavici devítivoltovou baterku, jak mi nervíky vystřelovaly do prstů. Ale co už. Tlapky mě sice zlobí, ale jiné nemám. Ráno jdeme zase na to," mávne rukou Podmol, který v rámci regenerace využil i magnetoterapii.

Libor Podmol musí po maratonské etapě spolu s ostatními jezdci přespávat v tělocvičněVideo: Libor Podmol

Ještě jedna věc ho v druhé části maratonské etapy zaskočila. Teplotní rozdíly. „Ráno jsme jeli 280 kilometrů přejezd v nepříjemné zimě. Bylo asi sedm stupňů. No a po 750 kilometrech bylo v bivaku asi 28 stupňů. Šílenost," žasne bývalý mistr světa ve freestyle motokrosu.

Podmol má před sebou jen jeden velký cíl - dojet v pátek do Džiddy a dokončit, co jeho otec v roce 1994 nedokázal. Úspěšně absolvovat Dakar.

Reklama

Související témata: