Hlavní obsah

Nejlepší Čech o budocnosti na Dakaru: Pokud pojedu, musel by přijít útok na bednu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Letošní Dakarská rallye byla pro nejlepšího z Čechů ve znamení čtyřek. Závodník Zdeněk Tůma má za sebou čtvrtou účast na čtyřkolce, zároveň se jednalo o 44. ročník nejtěžší dálkové soutěže, v níž vybojoval čtvrté místo. Po životním výsledku se závodník z týmu BARTH Racing zamyslel nad budoucností na Dakaru. „Rozhodnu se v květnu, až organizátoři odtajní trasu. Nebude to jednoduché, musel bych překonat letošní výkon," zasmál se myšlence směřující k dalšímu Dakaru.

Foto: BARTH Racing

Nejlepší Čecho letošního Dakaru Zdeněk Tůma promluvil o budoucnosti.

Článek

Čtvrté místo bylo parádním výsledkem. Pro Tůmu ale vlastně nešlo o překvapení. O tom, kolikátý se dostane v Saúdské Arábii do cíle, se dozvěděl vlastně hned na začátku. V předzávodním rozhovoru pro pořad Dakar za oponou se ho právě na to zeptal moderátor Vlasta Korec. „Zdeňku, čtvrtá účast, čtyřiačtyřicátý ročník – tak to bude čtvrté místo, že?" zněla otázka. Nikdo v tu chvíli netušil, o jak prorocká slova jde.

Fantastický výkon se nerodil lehce. Vždyť během jedné etapy musel český závodník za jízdy seskočit ze svého stroje. „Vjel jsem do nějaké vykopané díry a čtyřkolka udělala kotrmelec. Stihl jsem vyskočit, aby na mě nespadla. Jinak by byl problém," zavzpomínal jezdec týmu BARTH Racing.

Foto: Barth Racing

O nejlepší český výsledek se postaral čtyřkolkář Zdeněk Tůma, který skončil čtvrtý.

K tomu všemu překonával obří duny. Možná největší, jaké kdy viděl. Bořil se do jemného písku, vyhýbal se černým kamenům. „Zajímavý byl úsek, v němž se projíždělo skrz les pahýlů. Tam to vypadalo jako cesta směrem do pekla," nechal se už dřív slyšet Tůma. Tvrdí, že nešlo o nejtěžší Dakar, kterého se zúčastnil. Neměl skoro žádné technické problémy. Nejnáročnější prý byl snad z pohledu celkové vzdálenosti a přejezdů. "Vše komplikovalo počasí, protože byla fakt v poušti zima," konstatoval

Foto: Barth Racing

O nejlepší český výsledek se postaral čtyřkolkář Zdeněk Tůma, který skončil čtvrtý.

Bilance v jeho kategorii byla neúprosná – startovalo dvacet závodníků, soutěž jich dokončilo sedm. Soky prý brzdily technické závady. Sám do cíle dorazil a dokonce ví, jak na Dakaru svoji Yamahu Raptor zrychlit. „Je potřeba doladit podvozek, zpevnit rám a něco opravit. Časové rozestupy mezi mnou a nejlepšími třemi jezdci byly velké. Kdybych však zrychlil na každých deseti kilometrech o minutu, mohl bych být v první trojce. To jsou detaily, které rozhodují," viděl prostor pro vcelku radikální zlepšení.

Teoretický plán na Dakar 2023 tedy českokrumlovský rodák má. Otázkou však je, zda ho bude vůbec plnit. „Zatím vím, že pojedu určitě domácí offroad maratony. Chci si udržet fyzičku. Ale jestli se zúčastním příštího Dakaru? To zatím jasné není. Já si vždycky dávám rozhodnutí až se představí trasa. Pak si zavolám s Michalem Burkoněm, šéfem týmu BARTH Racing. S nimi mě to moc baví," neodtajnil budoucnost Tůma. Umístění do třetího místa je ale obrovskou výzvou, ví moc dobře, kam by chtěl posunout. „Teď už jen na bednu, jiná možnost není," dodal s úsměvem.

Reklama