Hlavní obsah

Nevyřáděný, zdravotně i psychicky vyladěný a s rychlejším Shrekem. Prokop se chystá na Dakar

Prožil zvláštní sezonu. Absolvoval jen dvě soutěže. I tak automobilový závodník Martin Prokop nechce na nadcházející Rallye Dakar hrát druhé housle. „Dvanáctá příčka z posledního ročníku byla zklamáním. Na Dakaru 2021 chci vystoupení z hlediska konečného umístění náležitě vyšperkovat," prohlásil mnohoznačně pilot Fordu Raptor.

Foto: Martin Prokop Official Media

Martin Prokop se probíjí řečištěm při Rallye Dakar.

Článek

„Celá sezona byla kvůli pandemii koronaviru prapodivná. Odjeli jsme vlastně jenom Dakar, který se nám moc nepovedl a v Saúdské Arábii jsme nenavázali na předešlou šestou příčku z Peru," připomínal osmatřicetiletý závodník, že při lednových bitvách na trati slavného závodu protnul cíl dvanáctý, zatímco v letech předešlých finišoval šestý, respektive sedmý.

„Nikdy v kariéře jsem neměl za sezonu tak málo testovacích kilometrů jako letos. Vlastně jsem měl možnost jen jediného testu. K tomu jsme zvládli kratičký závod v Polsku, který měl být na písku, ale kvůli vytrvalým dešťům se jelo na vodě. Takže jsem byl rád, když se naskytla příležitost a mohl jsem na Sardinii absolvoval alespoň jeden závod v rámci mistrovství světa WRC, byť jde samozřejmě o zcela jinou techniku," krčil rameny Prokop.

Není proto divu, že s nadšením přijal šanci absolvovat dva krátké závody v Saúdské Arábii během prosincových dnů. „Půjde o dvě dvoudenní akce, přičemž každá bude mít pět set kilometrů. Bude to ostrý test na Dakar 2021. Jsem nepopsatelně šťastný, že budu mít šanci dostat se do závodního tempa," pronesl Prokop, jehož navigátorem bude Viktor Chytka.

„Jsem totiž extrémně nevyjetý a nevyřáděný," posteskl si nad dopady pandemie koronaviru na motorsport, zejména pak maratonské soutěže. „Na druhou stranu jsem měl alespoň po několika sezonách v plném nasazení šanci dát se dohromady z hlediska zdravotního i psychického," snažil se Prokop na drasticky redukovaném závodním kalendáři hledat pozitiva.

Tým jeho mechaniků se snažil Ford Raptor, jemuž prokop láskyplně říká Shrek, během volnějších měsíců náležitě vylepšit. „V letošním Dakaru jsme sice neudělali žádnou velkou chybu a ztratili dramaticky jen kvůli výměně poloosy. Jenže jsme nebyli konkurenceschopní z hlediska rychlosti," posteskl si při vzpomínce na dvanáctou příčku z Dakaru 2020.

„V předešlých ročnících v Jižní Americe jsme se pořadím drali dopředu hlavně v těžkých etapách, kde ostatní posádky na těžkých úsecích zapadly a měly velké problémy s jízdou. V Saúdské Arábii to ale bylo jenom o držení nohy na plynu," připomínal Prokop, že letos se poprvé jelo v netradiční destinaci. Tamtéž odstartuje i třiačtyřicátý ročník závodu 3. ledna, který má dvanáct etap. Celkem závodnici absolvují 7646 kilometrů, přičemž 4767 je měřených.

„Organizátoři ujišťují, že profil bude zcela odlišný a hodně náročný. Každopádně jsme nic nepodcenili a snažili se zlepšit aerodynamiku. Pracovali jsme na přední části vozu, provedli rovněž úpravy podvozku. Auto bude rychlejší," ujišťoval Prokop jedoucí v barvách Benzina Orlen Teamu.

Reklama

Související témata: