Hlavní obsah

Ogier vyhrál zkrácenou Mexickou rallye, poprvé uspěl s Toyotou

Aktualizováno

Francouzský pilot Sébastien Ogier vyhrál zkrácenou Mexickou rallye a ujal se vedení v mistrovství světa. Pořadatelé zrušili kvůli pandemii koronaviru závěrečnou etapu, kterou dnes měly tvořit ještě tři rychlostní zkoušky. Šestinásobný mistr světa Ogier vybojoval první triumf po přestupu do Toyoty a vyhrál poprvé od zářijové Turecké rallye.

Foto: Sport.cz

Sébastian Ogier z Francie na trati Mexické rallye.

Článek

V Mexiku byl Ogier nejrychlejší potřetí za sebou a pošesté celkově, čímž vyrovnal rekord krajana Sébastiena Loeba. Předtím v okolí Leónu triumfoval s citroënem, fordem a třikrát s volkswagenem. Dohromady to bylo jeho 48. vítězství v kariéře.

Ogier zvítězil po 21 rychlostních zkouškách s téměř půlminutovým náskokem před úřadujícím světovým šampionem Ottem Tänakem z Estonska z týmu Hyundai, třetí skončil finský pilot Teemu Suninen s fordem. V čele průběžného pořadí vystřídal Ogier britského týmového kolegu Elfyna Evanse, který po předchozím triumfu ve Švédsku skončil čtvrtý.

Pořadatelé zkrátili rallye s ohledem na rychle se měnící situaci ve světě. Kvůli pandemii koronaviru zavádějí jednotlivé země přísná bezpečnostní opatření, k nimž patří i uzavírání hranic. Vedení WRC se i proto rozhodlo umožnit účastníkům a zástupcům médií zrychlený návrat domů. Protože jezdci absolvovali alespoň 75 procent z celkového množství soutěžních kilometrů, udělovaly se plné body. Nedošlo ale na dodatečně hodnocenou power stage, která se měla jet dnes.

"Raději bych vybojoval první vítězství pro Toyotu za jiných okolností," řekl Ogier a vysvětlil, že se podle něj závod za současné kritické situace vůbec neměl jet. "Podle mě se tahle rallye neměla nikdy konat. Mám proto smíšené pocity. Nechtěl jsem jet, přesvědčili mě, abych to udělal, a já vyřídil svoji práci. Tady má ale přece přednost lidský život a doufám, že jsme našim přátelům v Mexiku nezpůsobili nějaké škody. To nejdůležitější teď je dostat se domů a být s rodinou," řekl Ogier.

V Mexiku vyhrál jen čtyři zkoušky z jednadvaceti. Nejúspěšnější byl v tomto směru s osmi dílčími triumfy vicemistr světa a vítěz zahajovací Rallye Monte Carlo Thiery Neuville z Belgie, ale pilot týmu Hyundai nedokončil kvůli problémům s elektronikou páteční etapu a po návratu do soutěže s penalizací obsadil až 16. místo. Tänak, který se v pátek s poškozenou nápravou propadl z první pozice na osmou, byl nejrychlejší v šesti erzetách. Obhájce titulu nakonec zopakoval výsledek z předchozí Švédské rallye, ale na vítězství letos stále čeká.

Mistrovství světa teď bude mít přestávku nejméně do 21. května, kdy je na programu Portugalská rallye. Z původního kalendáře totiž vypadl následující závod v Chile kvůli politické situaci v zemi a Argentinská rallye byla odložena kvůli pandemii koronaviru.

Mexická rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích - konečné pořadí po 2. etapě:
1. Ogier, Ingrassia (Fr./Toyota Yaris) 2:47:47
2. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -27,8
3. Suninen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta) -37,9
4. Evans, Martin (Brit./Toyota Yaris) -1:13,4
5. Rovanperä, Halttunen (Fin./Toyota Yaris) -2:20,5
6. Tidemand, Barth (Švéd./Škoda Fabia R5) -10:29,3
Průběžné pořadí MS (po 3 z 12 závodů):
1. Ogier 62
2. Evans 54
3. Neuville, Gilsoul (Belg./Hyundai i20) 42
4. Rovanperä 40
5. Tänak 38
6. Suninen 26
Pořadí týmů:
1. Toyota 110
2. Hyundai 89
3. M-Sport Ford 65
Pozn.: Závěrečná 3. etapa byla zrušena kvůli pandemii koronaviru.

Reklama