Hlavní obsah

Prokopa čeká ve Španělsku rozlučka s vozem S2000

SALOU

Zřejmě poslední start s vozem Ford Fiesta S2000 čeká v závěru týdne Martina Prokopa ve Španělsku, kde se bude konat předposlední závod MS v rallye. Jihlavskému pilotovi patří v průběžném pořadí kategorie SWRC, která bude v okolí Salou uzavřena, třetí místo. Na vedoucího Juho Hänninena z Finska ale ztrácí sedmnáct bodů, takže na útok na titul, o kterém mluvil na začátku sezóny, příliš nemyslí.

Foto: Zdeněk Sluka

Martin Prokop.

Článek

"Žádnou speciální strategii jsme si nestanovili. Buď to dopadne, nebo ne. Ani jsem to zvlášť nepočítal. Už to nemáme ve svých rukách, nemůžeme to sami zvrátit. V minulosti se nám ale ve Španělsku dařilo, až na jednu havárii, tak si myslím, že to nějak zkusíme," řekl Prokop.

Ve Španělsku bude tovární jezdec Škody Hänninen bojovat hlavně s Estoncem Ottem Tänakem, který za ním zaostává jen o tři body. Očekávaný tvrdý souboj této dvojice by ale Prokopovi mohl pomoct. "V historii světové rallye se už staly spousty malých i velkých zázraků. Tak proč bychom v jednom nemohli hrát hlavní roli? Hlavně se ale musíme soustředit na svůj výkon," uvedl Prokop optimističtěji v tiskové zprávě.

I třetí místo úspěchem

Devětadvacetiletý jezdec by měl v závěrečném závodu MS své kategorie uhájit celkově třetí místo, což by pro něj v konečném hodnocení mohl být také úspěch. "Určitě. Kdyby nám ale poslední dva závody vyšly, jak jsme chtěli, bylo to někde jinde. Tady na druhou stranu nemáme co ztratit. Užijeme si to, ale sezónu nám to nezmění. Nevezme to vše zpět," poukázal Prokop na nevydařené starty v Německu a ve Francii. Na oblíbených asfaltových tratích chtěl útočit na první místa, ale nepodařilo se mu to.

Ve Španělsku Prokopa čeká zřejmě poslední start se současným vozem kategorie S2000. V příští sezóně by měl přesednou do speciálu WRC, s nímž se má představit i na listopadové Britské rallye, která uzavře letošní ročník MS.

"Tváří se to tak, ale vše se může ještě změnit. Na to, že bych jel s Fionou (jméno jeho vozu Ford Fiesta) naposledy, ale nemyslím. Spíše si přeju, aby vše fungovalo. Čeká nás hodně dlouhý závod, 410 kilometrů, což je nejvíce v sezóně," uvedl Prokop.

Pilot Czech Ford National Teamu si jen přeje, aby jeho poslední start se stávajícím vozem nedopadl jako rozlučka s Citroënem C2 v roce 2009. "Bylo to taky ve Španělsku a dopadlo to hodně blbě. Snad se to nebude opakovat. Zkusíme to zakončit tak, jak jsme si celou sezónu přáli. Nejvýše," dodal Prokop, jenž před dvěma lety ve vysoké rychlosti havaroval.

Závodní dovolená ve Slovinsku

Český jezdec má za sebou netradiční přípravu na závod, společně s kamarády se představil v podniku slovinského šampionátu. Netradičně ale za volantem historické Zastavy Yugo. "Byla to závodní dovolená. Úžasná a pohodová. I když to byly i trochu nervy, protože bezpečnost v tomhle autě není na prvním místě a neovládala se taky zrovna nejlíp," popsal Prokop závod, v němž se představil kvůli sázce s kamarády.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články