Hlavní obsah

Slavný závod ustupuje! Africký mor prasat zasáhne do trati letošní Barum rallye

Zlín

Kvůli nákaze africkým morem prasat musejí pořadatelé nakonec pozměnit trasu letošní Barum Czech rallye. Srpnová soutěž zkrátí rychlostní zkoušku (RZ) u Březové. Omezení se dotknou také diváků, kterým bude zabráněn vstup do oblasti zasažené nákazou, řekl novinářům ředitel automobilové soutěže Miloslav Regner.

Foto: skoda-auto.cz

Jan Kopecký se Škodou Fabia R5 na trati Barum rallye 2016.

Článek

Na konkrétních úpravách rychlostní zkoušky Březová se nyní podle něj intenzivně pracuje. Oproti původním předpokladům ale má být zkrácena a částečně vedena i jinou trasou. "Určitě nepojedeme do té nejpostiženější oblasti - Hvozdná a okolí. Tomu se budeme vyhýbat a nepustíme tam ani diváky," uvedl Regner.

Pásmo bez diváků má vzniknout na kraji Březové. Dál směrem k Hrobicím už se žádní nedostanou. Přístup k trati rychlostní zkoušky bude podle Regnera lidem umožněn pouze hlavní cestou do Slušovic ve směru od silnice I/49. Omezení čekají návštěvníky také v parkování.

Mimořádná opatření se prozatím týkají pouze jedné erzety. "Pohybujeme se po kraji zamořené oblasti v mnoha směrech, ale nevjíždíme do ní. Dostáváme se do ní pouze v Březové, ale jen na úplný kraj," sdělil Regner.

K omezením došlo po dnešním jednání mezi pořadateli 47. ročníku Barum rallye a zástupci Zlínského kraje. "Obě strany si uvědomují, že je nutné vyřešit nešíření nákazy a omezit zde pohyb návštěvníků a lidí z jiných krajů, potažmo i států, kteří samozřejmě budou návštěvníky Barum rallye. A na druhé straně je to přece jenom světová automobilová soutěž, takže budeme se snažit, abychom si vyšli vstříc. Došli jsme k nějakému souladu s tím, co nám ještě umožní veterinární předpisy," uvedla krajská radní Margita Balaštíková.

K omezení nebo přesunutí soutěže vyzvala pořadatele rallye už v pátek Českomoravská myslivecká jednota. Barum Czech rallye každoročně přiláká přes 200.000 diváků. Loni soutěž již popáté v kariéře vyhrál tovární jezdec Škody Jan Kopecký, na stupních vítězů jej doplnili Tomáš Kostka a Jan Černý.

Reklama

Související témata: