Hlavní obsah

VIDEO: Královnu jsme nestihli dodělat, ale Princezna je jako nová, přiznal Loprais

Frenštát pod Radhoštěm
Aktualizováno

Přání, vyrazit na Dakar 2013 s novou Tatrou Queen 69, se nakonec Aleši Lopraisovi nepodařilo splnit. "Hlavně bychom auto neotestovali a letecká přeprava by vyšla na deset miliónů korun. To by byl velký hazard technicky i finančně. Pojedeme s Tatrou z roku 2011, tedy s trambusovou kabinou. Princezna, jak ji říkáme, je jako nová," řekl Aleš Loprais pro Sport.cz a Právo.

Aleš Loprais v akci.Video: Loprais Tatra Team

 
Článek
Fotogalerie

Jak moc vás mrzí, že se nepodařilo auto dokončit?

Mrzí... Ale říkám si, že to je zkrátka život. Asi se stalo, co se mělo stát...

V čem byl problém?

Kluci makali ve dne v noci, ale postavit nové auto není tak jednoduché. Sice by se to stihlo, ale nebyl by čas na testování. Nový vůz je třeba důkladně prověřit. Druhý problém byl v přepravě. Sháněli jsme dopravce, což se podařilo, ale cena vycházela na přibližně deset miliónů korun. To je hrozně moc. Když si k tomu připočtete, že bychom jeli s autem ne zcela prověřeným, bylo by to velké riziko po všech stranách, možná i moc drahý hazard.

Takže budete startovat s jakým vozem?

S Tatrou z roku 2011, které říkáme Princezna 69. Jedu s kobylkou, kterou dobře znám. V roce 2011 jsme s ní vyhráli dvě etapy a až do odstoupení, kvůli technickým problémům, jsme se drželi v první trojce.

Přeci jenom je to starší auto. Stihli jste nějaká vylepšení?

Připravovali jsme ho průběžně, ale nemluvili o tom, protože jsme věřili, že stihneme připravit nové. Na autě, s nímž pojedeme, je nové tlumení, odpružili jsme kabinu, nové je řízení, máme i lepší brzdy. Použijeme i nový typ pneumatik. Změnili jsme i design, auto je červené.

Ono to vypadá jako krok zpět. Bude z toho, co je na této tatře, použitelné v té nové?

Samozřejmě, v podstatě vše, o čem jsem hovořil v předchozí otázce. Nemluvě o dalších detailech. Tím také říkám, že nejde o krok zpátky.

Kdo s vámi pojede v posádce?

Navigátorem bude Belgičan Serge Bruynkens. Výborný chlapík, s nímž jsme si náramně sedli. Mechanikem a druhým řidičem je Radim Pustějovský, který zná auto do detailu, a věřím mu.

Doprovodný tým vyjel ve středu do přístavu Le Havre. Jak velká je doprovodná kolona?

Nejmenší z dvaceti předních týmů. Na šestikolové tatře je taženo závodní auto, doprovod tvoří také menší tatra Filharmonie se zázemím i pro spaní. Tradičně jede novinářský Nissan.

Proč jste nejel do Le Havre s nimi?

Nebylo místo (smích). Zůstal jsem doma, protože tady mám ještě spoustu administrativní práce. Auta se naloďují v pátek, ztratil bych čtyři dny.

S jakými ambicemi pojedete Dakar 2013?

Budeme se rvát jako lvi o co nejlepší umístění, chceme jezdit vpředu, ale slibovat nic nebudu. To se mi nevyplácí.

Kdy odlétáte na start do Peru?

Na Nový rok z Vídně. Vánoce i Silvestr strávíme doma, ale brzy ráno vyjíždíme, takže žádné oslavy nebudou. Po letech přivítáme nový rok doma. I to se cení. Dakar 2013 startuje 5. ledna.

Kdy bude hotova nová tatra?

Teď jsme trochu zvolnili. Kluci si potřebují odpočinout. Práce budou pokračovat, abychom mohli po Novém roce vystrčit nos z dílen a v únoru vyjet na první testy.

Reklama