Hlavní obsah

Vozy Škoda uspěly v Monte Carlu: Hänninen byl druhý, Kopecký pátý

MONTE CARLO

Vozy Škoda uspěly v Rallye Monte Carlo. V soutěži zařazené do seriálu Intercontinental rallye challenge (IRC) obsadily posádky mladoboleslavského továrního týmu tři místa v elitní pětici. Juho Hänninen z Finska byl druhý, třetí dojel Nicolas Vouilloz a pátý Jan Kopecký. Z vítězství se radoval úřadující vicemistr světa Fin Mikko Hirvonen, startující premiérově s Fordem Fiesta S2000.

Foto: Břetislav Fiala, ČTK

Jezdec Škoda Motosport Juho Hänninen

Článek

Vydařené představení vozů Škoda Fabia S2000 podpořili šestý Brit Guy Wilks a devátý Jaroslav Orsák, kteří startovali v soukromých týmech. "Myslím si, že můžeme být spokojeni, a taky jsme," řekl šéf týmu Škoda Motorsport Michal Hrabánek novinářům po skončení rallye.

Škodovky se v 78. ročníku slavné rallye, jež nebyla podruhé za sebou zařazena do kalendáře MS, dočkaly poprvé umístění na pomyslných stupních vítězů. "A hned máme na pódiu dvě místa. Zároveň je to pro nás výzva do budoucna, protože přece jen nám stále schází první místo, o které bychom se chtěli v příštích letech pokusit," uvedl Hrabánek.

Nejúspěšnější z trojice továrních jezdců byl Hänninen, jenž od prvního dne bojoval o medailové pozice. Nakonec zaostal za nejrychlejším Hirvonenem o téměř dvě minuty. "Jsem hodně spokojený. Snažil jsem jet takticky, příliš neriskovat a výsledkem bylo druhé místo," řekl Hänninen, kterému k druhé pozici pomohlo i odstoupení domácího Sébastiena Ogiera dvě erzety před koncem.

I Kopecký nakonec spokojený

Rallye považoval Hänninen i kvůli měnícím se podmínkám a často složité volbě pneumatik za hodně těžkou. "Dařilo se nám ale volit gumy vcelku správně. Celkově je to dobrý start do sezony, mnohem lepší než loni, kdy se mi na začátku moc nedařilo," podotkl finský pilot.

Druhý stálý člen mladoboleslavského týmu Kopecký přišel o šanci bojovat o nejpřednější místa hned na úvod rallye. V první a druhé erzetě ztratil po defektu a špatné volbě pneumatik přes pět minut. "Ve finále jsem tak spokojený. Po problémech, které jsme měli s defekty a nešťastně zvolenými gumami, tak páté místo je více než dobré," řekl Kopecký, jenž se po úvodních problémech dokázal několikrát prosadit mezi nejlepší trojici v jednotlivých rychlostních zkouškách.

Šampionát IRC bude druhým dílem pokračovat na začátku března v Brazílii a Škoda bude u toho. Šéf týmu Hrabánek totiž v Monte Carlu oficiálně potvrdil, že Kopecký i Hänninen budou startovat v druhém i třetím podniku seriálu v Jižní Americe. Dva týdny po Brazílii se pojede v Argentině.

Rallye Monte Carlo, úvodní díl seriálu Intercontinental Rallye Challenge:
Konečné pořadí: 1. Hirvonen, Lehtinen (Fin./Ford Fiesta S2000) 4:32:58,5, 2. Hänninen, Markkula (Fin./Škoda Fabia S2000) -1:51,4, 3. Vouilloz, Veillas (Fr./Škoda Fabia S2000) -3:19,1, 4. Sarrazin, Renucci (Fr./Peugeot 207 S2000) -7:25,5, 5. Kopecký, Starý (ČR/Škoda Fabia S2000) -8:48,7, 6. Wilks, Pugh (Brit./Škoda Fabia S2000) -9:24,5, ...9. Orsák, Vajík (ČR/Škoda Fabia S2000) -21:16,6, 14. Štajf, Dolečková (ČR/Subaru Impreza STI) -29:00,3.
Průběžný stav seriálu IRC: 1. Hirvonen 10 bodů, 2. Hänninen 8, 3. Vouilloz 6, ...5. Kopecký 4.
Pořadí týmů: 1. Škoda 14, 2. M sport (Ford) 10, 3. Peugeot 9.

Reklama

Související témata: