Hlavní obsah

Zachránil soupeře, jehož se mohl zbavit. Český borec postavil pověru na hlavu

Praha

Jezdci z první desítky si na trati nepomáhají, praví jedna z pověr Rallye Dakar. Češi se však staví k podivnému přikázání po svém. Třeba Martin Šoltys letos pořadatelům pomáhal stavět na kola dva zapadlé kamiony. A Martin Prokop se blýskl parádním gestem fair play. Jak je to se vzájemnou pomocí během slavného závodu, se můžete podívat v přiloženém videu.

Jak je to se vzájemnou pomocí na Dakaru? Video: Sport.cz, MP Sports, Buggyra Racing

 
Článek

Mohl se mezi automobily posunout na páté místo, které držel Cyril Despres. Když se ale Francouz převrátil, Martin Prokop ho ve štychu nenechal. Nezištnou pomocí tak sám sebe o lepší umístění připravil. Kolem Desprese přitom netečně prosvištěli členové jeho vlastního týmu...

„Nezapochyboval jsem ani na chvíli, že bych mu nepomohl. Dříve jsem sice řekl, že jezdci v top 20 si nepomáhají, ale asi jsem výjimka potvrzující pravidlo. Věřím, že se nám dobrý skutek v budoucnosti vyplatí," usmívá se Prokop, který pak celkově dojel šestý.

Bolestivý dakarský úspěch Martina ProkopaVideo: Sport.cz, MP Sports

Když se v podobné situaci na Dakaru dříve sám ocitl, nikdo z předních jezdců mu nepomohl.

Češi obecně patří na Dakaru k jezdcům, kteří druhým pomáhají. Proto vzbudilo pozornost, když Aleš Loprais se svým kamionem projel kolem zapadnutého Martina Šoltyse.

Dakar se pro Buggyru změnil v peklo. Oba piloti nocovali na tratiVideo: Sport.cz, Buggyra Racing

„Nic Alešovi nevyčítám, takhle si situaci vyhodnotil. My jsme u něj loni také jen zastavili, protože bylo moc nebezpečné stavět ho na kola, což jsme riskovat nechtěli," říká Šoltys.

„V místě, kde Martin zapadl, jsem se za ním vydat nemohl. Bylo úzké a já bych do něj narazil. Já sám jsem zapadl několikrát a minuli mě úplně všichni," zdůrazňuje Loprais.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.