Hlavní obsah

Slunečný Žár otestoval fyzičku i techniku

PRAHA

Druhým podnikem pro čtyřkolky a třetím pro motorky pokračovalo mezinárodní mistrovství České Republiky v Cross Country. Trať byla postavena z části na tradičním motokrosovém okruhu a z části na místních pastvinách a mezích. Jezdce prověřila jak po fyzické, tak po technické stránce a v kombinaci s opravdu velkým vedrem připravila hodně náročnou zkoušku pro všechny.

Foto: Matěj Oliva

MMČR v cross country čtyřkolek v Žáru

Článek
Fotogalerie

Jako první se stejně jako v Jiníně postavili na start junioři na quadech. První kategorie Junior I měla okruh zkrácený a opět jí čekalo bahno a voda. Naštěstí v rozumném množství, takže malé stokubíkové čtyřkolky neměly s terénem sebemenší problém. Stylem start-cíl proletěl závod s číslem 1 jedoucí Marek Fischer na Accessu DRR, který nedal nikomu šanci na odpor.  Začíná to být už trochu ohrané, ale Máru vyhrávání baví a na jeho jízdu je opravdu radost se koukat.

Závod Junior II je letos otevřený i pro stroje s motokrosovými motory do 250 ccm. Nového pravidla jako jediný využil Michal Fischer se speciálem Yamaha. 250. Cross Country je ale hodně technická disciplína a výkon není zdaleka nejdůležitější. Na třídu starších juniorů již čekala celá trať závodu a vůbec poprvé tak jeli stejně náročný závod jako dospělí, samozřejmě s kratší dobou jízdy. Roli favorita potvrdil Michal Fischer, který suverénně vyhrál celý závod a většině jezdců nadělil jedno kolo od cesty.

Hobíci už nastupovali do svého závodu za opravdu velkého horka a na trati bylo už jen pár vlhkých míst od kropení. Naplněná startovní rovina se rozjela za doprovodu vytočených motorů a průjezd první zatáčkou se podařil bez jediné kolize. Bohužel někteří jezdci měli problém se startem svých strojů, ale startovní prostor nakonec přeci jen zůstal prázdný. Ve velkém horku dostalo pár jezdců nápad ochladit se v malém jezírku u trati. Bohužel návrat na trať už neměli zdaleka tak jednoduchý, jako neplánovaný výlet z trati. Velká smůla potkala Jirku Kubalíka, který po skvělém začátku vedl celé startovní pole, pak ale doslova rozpůlil svůj stroj a musel přenechat vedení Pavlovi Koškovi, který už ho do konce nepustil. To byla třída na 450, ve čtyřstovkách byl nejrychlejší Miroslav Karl.

Na desátém místě skončil Honza Jupa, který k závodu řekl: „Trať tentokrát nebyla moc technicky náročná, ale jelo se hodně rychle, navíc jsem si zapomněl před závodem dotankovat, tak jsem jel hodně úsporně. Potěšilo mě, že se pro letošek stala třída Hobby opravdu prostorem pro naprosté amatéry a střelci se přesunuli do přeboru. Myslím, že se všichni výborně svezli a o to tu hlavně šlo.“

Novinkou bylo sloučení kategorie Přeboru a MČR do jedné jízdy. Tím se závod hodně zatraktivnil a navíc bylo možné vidět borce z mistráku ve srovnání s přeborem. Start proběhl v několika vlnách a pro své druhé vítězství v letošní sezoně vyrazil Martin Liška. Ten využil několika drobných kolizí a vytvořil si hned na začátku velký náskok, který už jen navyšoval. Smůla neopustila dalšího z favoritů – Lukáše Studeného, který měl problémy se spojkou své KTM, která po nárazu letícího kamene přestala pracovat a Lukáš musel z nadějné pozice odstoupit.

Mezi čtyřkolkami 4x4 si vedl nejlépe Pepa Hort. Přebor se stal pro letošní sezonu nejpopulárnější kategorií a nová motivace byla na startu hodně vidět. Bojovalo se o každou pozici a každý metr trati až do úplného konce. Z vítězství v kategorii 450 se nakonec radoval Josef Brand na Accessu Warrior 450. Ve čtyřstovkách byl nejrychlejší Rudolf Procházka. Ve třídě 4x4 do 750ccm vyhrál Radovan Šikula a třída nad 750ccm se stala kořistí Martina Švandy.

Jen těsně uniklo první místo favoritu kategorie do 400ccm Davidu Buřívalovi, který sedlá Access Tomahawk 400: „Vedl jsem v závodě, dva své největší soupeře jsem měl za sebou a jen pár minut před koncem mi team ukázal, ať zvolním, že mám dost velký náskok. Jel jsem tedy v klidu pro první místo. Pak se najednou v cíli přede mnou ani nevím kde vzala Kawasaki, o které jsem vůbec nevěděl. Vítězi samozřejmě gratuluju a my budeme muset zlepšit teamovou spolupráci.“

Reklama

Související témata: