Hlavní obsah

Smůla pro favority závodu ve Stříbře

PRAHA

Štěstěna je věc vrtkavá. A v posledním závodu čtyřkolek ve Stříbře se stalo, že úplně opustila většinu favoritů, zejména v přeboru a mistráku.

Foto: Jan Jasanský

Závod MČR čtyřkolek ve Stříbře

Článek
Fotogalerie

Junior I

Nejmladší kategorii jednoznačně opanovali rychlíci z ASP Group Racing týmu - obě dvě rozjížďky vyhrál s velkým náskokem Marek Fišer na stroji Access DRR 100, za ním skončil Lukáš Kolpek na stejném stroji. Na bronzovém místě nakonec přistál nováček Michal Trefil, a to přesto, že měl ve druhé jízdě hned po startu kolizi – elektrický problém na jeho čtyřkolce E-ton způsobil, že zůstal stát za zatáčkou, narazil do něj za ním jedoucí jezdec, obě čtyřkolky se převrátily, ale Michal Trefil, který se vrátil do závodu z předposledního místa se ztrátou téměř půl kola, to srdnatou jízdou dotáhl až na páté místo a tím na třetí místo celkově.

Junior II

Tato třída se nesla ve znamení souboje mezi Michalem Fišerem s Matějem Saňou, kteří si mezi sebou rozdělili vítězství v obou rozjížďkách. V první jízdě zvítězil Matěj, ve druhé zase Michal. Matějovi Saňovi totiž v této jízdě upadl nášlap, na který si závodníci „odkládají“ při závodě nohy, on však zabojoval a udržel si druhé místo. Jako třetí dojel v obou závodech Dominik Vávrů.

Přebor ČR

Očekávaný souboj vedoucích jezdců průběžného pořadí Jiřího Kašpara, Radka Procházky a Jana Rejholce se díky technickým závadám nekonal. Jana Rejholce v kvalifikaci zradila elektrika na jeho stroji a již jej nenastartoval. Jiřího Kašpara zase nechalo ve štychu palivové čerpadlo, a to hned na začátku kvalifikace.

Přesto mu dosažený čas vystačil na páté místo na startu. Díky pochopení a pomoci šéfa týmu úřadujícího mistra republiky Martina Lišky, který mu zapůjčil jiné, ale mohl Jiří nastoupit na start. A tak se stalo, že v první rozjížďce zvítězil Lukáš Vobecký, který teprve těsně před cílem předjel velmi dobře jedoucího Míru Kuchtu, jenž předtím dlouho vedl. Třetí místo v první jízdě pak obsadil Radek Šimice.

Druhou jízdu již nenechal Radek Procházka nikoho na pochybách a po zdařilém startu si vytvořil velký náskok. Lukáš Vobecký jej sice neustále stahoval, zejména na konci závodu, a přestože se dotáhl těsně na něj, Radek Procházka si první místo udržel. Jako třetí dojel Zdenek Poláček.

Jiří Kašpar měl opět smůlu – zrovna když se chystal zaútočit na třetí místo Zdenka Poláčka, začal mu vynechávat stroj a on se propadl na deváté místo.

Mistrovství ČR

Trénink byl poznamenaný leteckou vložkou Josefa Císaře. Jen chvíli po doléčení zranění kotníku ze Slovenska udivoval diváky dramatickými drifty a úžasnými skoky, ale při jednom průjezdu zatáčkou zavadil o její vnitřek, to ho nakoplo, čtyřkolka skončila v kotrmelcích a Josef Císař pod ní. Výsledkem je zlomená klíční kost a konec letošní sezóny.

I v mistráku se očekával tuhý souboj dvou vedoucích jezdců - Davida Tušla, vedoucího průběžného pořadí, a druhého Martina Lišky, a také souboj o místo třetí, mezi Lukášem Studeným a Janem Jasanským.

David Tušl však nedal nikomu šanci a jasně ukázal, kdo je letos nejvážnějším adeptem na titul.  Martin Liška po startu pravděpodobně zavadil o Tušlovo zadní kolo, do toho se připletl Matěj Prostinák a všichni tři skončili v kotrmelcích. David Tušl však následnou soustředěnou jízdou vyhrál, Martin skončil v první jízdě hned za ním, ale v následující rozjížďce skončil až pátý - prorazil přední pneumatiku a tak musel zpomalit. Celkově to tedy vyšlo pouze na třetí místo za Lukášem Studeným (třetí a druhé místo) a jeho bodová ztráta narostla.

Smůlu měl v první rozjížďce i Michal Prskavec, když v sedmém kole urazil kus řídící tyče a jeho čtyřkolka nešla řídit. V přestávce mezi jízdami však řídící tyč opravil a ve druhé jízdě si vyjel třetí místo. Jan Jasanský si s problémy zvykal na nový, kratší stroj s jinou polohou těžiště, ale přesto si dojel pro celkové páté místo.

Další závod se jede 18. září v Mohelnici.

Reklama

Související témata:
  Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) Velká cena Miami - sprint Vítěz: M. Verstappen (Red Bull) konec
20240504T18 : 00:00+0200
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
Velká cena Miami - sprint
  Velká cena Miami - kvalifikace dnes 22 : 00
20240504T22 : 00:00+0200
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
Velká cena Miami - kvalifikace
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články