Hlavní obsah

GLOSA: Budoucnost dorazila do Melbourne. Flegmatička z Bystřičky otřásla tenisovým světem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Už když loni na US Open podlehla v naprosto vyrovnaném zápase Uns Džábirové, prohlásila tuniská hvězda, že Linda Nosková je budoucností tenisu. O necelé čtyři měsíce později už tahle budoucnost dorazila do Melbourne. Devatenáctiletá Češka se zasloužila o největší šok Australian Open.

Foto: Louise Delmotte, ČTK/AP

Linda Nosková po senzačním skalpu světové jedničky

Článek
Fotogalerie

„Naprosto jsem nepředpokládal, že by se něco takového mohlo stát,“ kroutil hlavou po výhře Noskové nad světovou jedničkou Igou Šwiatekovou bývalý švédský šampion Mats Wilander. Jeho předzápasový výrok, že Noskovou příliš nezná, ho teď asi donutí k samostudiu.

Před rokem jako čerstvá finalistka z Adelaide ještě Nosková musela v Melbourne do kvalifikace. Náročný program se na ní podepsal a do hlavní soutěže se nedostala. Letos je to úplně jiný příběh.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Sestřih zápasu Nosková - ŠwiatekováVideo: sntv

Určitě se ale zase najdou takoví, co budou senzační úspěch české hráčky shazovat. Ano, Polka nepřiletěla do Austrálie v ideální formě. Ale toho přece v úvodních dvou kolech mohly využít i Američanky Keninová (vítězka Australian Open 2020) či Collinsová (bývalá sedmička WTA). Jenže nevyužily a musela přijít padesátá hráčka světa a otřást sebevědomím čtyřnásobné grandslamové vítězky.

O napínavé zápletce sobotního dramatu dobře svědčily záběry do hlediště na trenérský tandem Češky, který v první sadě sledoval očekávaný vývoj zápasu. Od chvíle, kdy Nosková vzala Šwiatekové servis, už ale David Kotyza nevydržel v klidu a Tomáš Krupa se snažil nervozitu za každou cenu maskovat stoickým výrazem.

Nejklidnější z týmu tak vypadala paradoxně Nosková, kterou Krupa charakterizoval trefně jako nebojácnou introvertku. Slečna z Bystřičky, co vyrůstala v tenisovém klubu Na Dolině v Trojanovicích, má jednu vzácnou vlastnost, kterou by z fleku braly i ty největší hvězdy. Z chyb si nedělá vrásky, okamžitě je vygumuje a jede dál. Flegmaticky, v klidu.

Riskantní styl s řadou winnerů i nevynucených chyb (proti Šwiatekové byl jejich poměr 35:37) sice nepůsobí příliš elegantně, ale na soupeřky, co se tak nemohou dostat do rytmu, funguje výborně. Teď už si ani Wilander nedovolí Noskovou ignorovat.

Reklama

Související témata: