Hlavní obsah

GLOSA: Dobrá adresa. Kubalík by se měl do Ottawy těšit

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Necelých pět měsíců stačilo generálnímu manažerovi Steveu Yzermanovi, aby v Detroitu rozprášil čtyřčlennou českou kolonii, ze které už v sestavě Red Wings není ani noha. Jakuba Vránu vyměnil do St. Louis, Filipa Hronka do Vancouveru, s Filipem Zadinou došlo k dohodě o vypovězení smlouvy a Dominik Kubalík se v pondělí ráno probudil jako hráč Ottawy.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/David Taneček

Dominik Kubalík se stěhuje do Ottawy.

Článek

Na první pohled nevypadá nové působiště sedmadvacetiletého útočníka jako vysněná destinace. Šest let mimo play off, tým v přestavbě. Ta se ale po období tápání konečně začíná projevovat. V poslední sezoně měli Senators 39 výher, do postupové osmičky jim chybělo jen šest bodů. Evidentně mají našlápnuto.

Vzniklo nové jádro kolem kapitána Bradyho Tkachuka, který je podobný 'týpek' jako jeho brácha Matthew na Floridě, jednadvacetiletý německý expres Tim Stützle už nasbíral 90 bodů za sezonu, zlepšuje se mladá obrana v čele s Thomasem Chabotem a Jakem Sandersonem. GM Pierre Dorion také přivedl na zranitelné místo v sestavě finského gólmana Joonase Korpisala. Navíc je tu stále čiperný pětatřicátník Claude Giroux. Kubalík by se měl na kanadskou štaci těšit.

„Může hrát klidně v první lajně," píše o české akvizici Ottawa Sun. Rozhodně dostane větší prostor než v Detroitu, kde sice předvedl, že je hráčem pro elitní formaci i první přesilovku, místo toho ale často vyškrabával jen mizerný čas na křídle čtvrtého útoku, kde se k ničemu kloudnému neměl šanci dostat.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Dominik Kubalík s partnerkou během slavnostního vyhlášení ankety Zlatá hokejka 2023.

Kubalík je však top-6 útočník. Na mistrovství světa v Rize ukázal, že jeho střela z první má stále světové parametry a meta 30 gólů, na kterou dospěl ve své nováčkovské sezoně v NHL, by pro něj měla být zdolatelná, když k tomu bude mít solidní podmínky.

Fanoušci Senators a místní média budou plzeňského kanonýra zákonitě srovnávat s Alexem DeBrincatem, který už nechtěl za Ottawu hrát, s českým forvardem si prohodil kabiny a v Detroitu hned podškrábnul na 4 sezony za skoro 8 milionů ročně. To Kubalík bude hrát v posledním roce kontraktu za 2,5 milionu. Ale těch sedmadvacet gólů, kterými se americký útočník se Senators loučil, je schopný dát bez mrknutí oka taky. A zařídit si zámořskou budoucnost na dalších pár let.

Ottawa se pro Kubalíka rýsuje jako dobrá adresa.

Marek Burkert

Specializuje se zejména na hokej a tenis, ale i basketbal a box. Jako reportér se zúčastnil řady vrcholných akcí - hokejových MS, dvou Světových pohárů, daviscupových finále. Ze zámoří referoval o desítkách zápasů NHL včetně finále Stanley Cupu.

Reklama

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.