Hlavní obsah

GLOSA: Každý den odvahu. Slovenský tanec na špici draftu je inspirací

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Nakonec to pro český hokej dopadlo velmi slušně. Celkem devět draftovaných hráčů na výběru talentů NHL, z toho dva - David Jiříček a Jiří Kulich - v prvním kole. To je posun proti loňsku, kdy byl první z osmi Čechů vybrán až v kole třetím. Pohled k jásajícím sousedům ale přináší spíš další otázky.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP

Juraj Slafkovský se stal jedničkou letošního draftu NHL

Článek

Na vstupní draft roku 2022 se bude vzpomínat jako na slovenský. Juraj Slafkovský jako jednička, Šimon Nemec coby dvojka a Filip Mešár jako č. 26. Když se tihle tři potkali v zákulisí montrealské arény Bell Centre, spontánně se objali a rozhodně k tomu měli důvod. Pro slovenský hokej šlo o historickou chvíli i doklad toho, že odvaha se vyplácí.

V první řadě jsou to mimořádně talentovaní hráči. Pracovití, plní odhodlání. Ale také kolem sebe měli lidi, co jim dali možnost se otrkat a zviditelnit. Na mistrovství světa 2021 v Rize končil Slafkovský bez bodu. Konfrontace s dospělou konkurencí v sedmnácti letech pro něj ale byla klíčová. O osm měsíců později vypadal jako dozrálá osobnost a stal se nejlepším střelcem a nejužitečnějším hráčem pekingské olympiády.

Kanadský kouč Craig Ramsay ho během turnaje přesunul do první lajny, kde měl dostatek času i prostoru. A dosavadní výsadní postavení Kanaďana Shanea Wrighta se otřáslo v základech. Vždyť favorit draftu si v té době vodil jen konkurenci v juniorské lize.

Tahle odvaha hledět dál než jen k výsledku příštího zápasu v českém hokejovém prostředí chybí dlouhodobě.

Vybavuji si Aloise Hadamczika ještě jako reprezentačního kouče, který vzal na přípravný turnaj mladého Jakuba Jeřábka, kde ho ovšem skoro neposílal na led. Na otázku, proč mu nedal víc šancí, odpověděl, že se bál...

Stejně jako se bál další trenér národního týmu Josef Jandač nominovat na olympiádu do Pchjongčchangu dvanáctku draftu Martina Nečase, aby o pár měsíců později na mistrovství světa v Dánsku zjistil, že se tím připravil o nejrychlejšího a nejprůbojnějšího hráče.

Ostatně i Jiříček draftovaný letos jako šestka by se asi nezlobil, pokud by na letošním MS v Tampere hrál víc. Sám sice připustil, že jeho forma nebyla ideální, ale v defenzivním systému finského kouče Kariho Jalonena byl jedním z mála beků, kteří mysleli i na útok. A tak nejdůležitější zápasy proseděl.

V Columbusu, který si Jiříčka vybral, naštěstí chtějí být odvážnější a dát mu příležitost, aby si zahrál hokej, jaký je teď v kursu. Takový, jaký je plzeňskému bekovi nejbližší.

Marek Burkert

Specializuje se zejména na hokej a tenis, ale i basketbal a box. Jako reportér se zúčastnil řady vrcholných akcí - hokejových MS, dvou Světových pohárů, daviscupových finále. Ze zámoří referoval o desítkách zápasů NHL včetně finále Stanley Cupu.

Reklama

Související témata: