Hlavní obsah

GLOSA: Klobouk dolů před Marokem. K finále MS ale ještě nedospělo

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Senzační tažení Maroka světovým šampionátem skončilo v semifinále, kde nestačilo na obhájce trofeje Francouze. Paradoxně padlo v zápase, ve kterém ukázalo v Kataru fotbalově nejvíc.

Sestřih semifinále MS: Francie - MarokoVideo: Česká televize

 
Článek

Brzký gól Hernandeze do plánu Afričanů pochopitelně nezapadal, a i kvůli němu bránu finále neotevřeli. Poprvé na šampionátu se ocitli v roli prohrávajícího. Francouzskému obránci ale můžou z jistého úhlu pohledu poděkovat.

Byli totiž nuceni opustit defenzívní taktiku, se kterou dostali na lopatky v osmifinále Španěly a v následném čtvrtfinále i Portugalce. Pasivní způsob hry jim byl mnohými vyčítán, senzační postup do semifinále byl zpochybňován. A přičítán spíš dílu náhody. Částečně právem, neboť k výhrám se Maročané víceméně probránili. Průměrně měli míč v držení jen 32 %. Ve vítězném osmifinále se Španělskem, které rozsoudil penaltový rozstřel, měli balon v moci pouhých 23 %.

Théo Hernandez dal první gól semifinále MS Francie - MarokoVideo: Česká televize

Ve středu večer ale museli i kritici uznat: Maroko si semifinále zasloužilo, jeho jízda šampionátem není dílem náhody. Francii dostalo několikrát do úzkých, vytvořilo si po přestávce tlak. Mělo šance, stoper Jamík nastřelil parádními nůžkami tyč. V ofenzívě převedlo velkou kvalitu.

Pro africký, a vzhledem k převládající muslimské víře v Maroku i pro arabský svět, jsou fotbalisté Maroka hrdinové. Stalo se poprvé, aby tým z afrického kontinentu stanul v semifinále mistrovství světa. Byť prolili fanoušci po vyřazení litry slz, je pro ně mužstvo kouče Valída Radžradžuího nesmrtelné.

Přmák Extra - Co chybí české fotbalové reprezentaci na úroveň MSVideo: Sport.cz

Euforie ze skalpů Belgie, Španělska a Portugalska ho hnala za vidinou finále. Hráči do jednoho byli připraveni na hřišti padnout. Nicméně, ruku na srdce, finále pro ně bylo příliš velké sousto. I přes výborný výkon na Francii neměli.

„Porážka nic nemění na tom, co jsme v Kataru předvedli. Ukázali jsme světu, jaký je marocký fotbal. Abychom ale mistrovství světa vyhráli, budeme muset ještě hodně pracovat. Tak daleko ještě nejsme," uznal sportovně trenér Radžradžuí. Tečka.

Robert Neumann

Fotbalový redaktor Robert Neumann se věnuje sportovní žurnalistice od roku 2003. Pro Právo a Sport.cz píše osm let. Byl na mistrovství světa, na evropských šampionátech, pravidelně referuje o zápasech českých klubů v lize i na evropské scéně. Dříve býval profesionálním fotbalistou, působil v Bohemians, Jablonci a v Liberci, se kterým v roce 2002 získal mistrovský titul.

Reklama