Hlavní obsah

GLOSA: Kuchta je zpátky ve formě i ve hře o Euro

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dvěma góly nasměroval pražskou Spartu k nedělní výhře na Slovácku (4:2). S klidem mazáka si dvakrát vychutnal brankáře Tomáše Fryštáka - špičkou kopačky ho cizelérsky přehodil. Zlobivé dítě, útočník Jan Kuchta. Jeden z tria reprezentantů-průšvihářů z olomouckého baru Belmondo. Vrátil se definitivně do hry o Euro?

Foto: s využitím Borgis/Vlastimil Vacek

Jan Kuchta v akci

Článek

Čísla mluví jasně: v posledních třech zápasech vstřelil Kuchta pět gólů, na další dva nahrál. V Uherském Hradišti vysekl parádní zakončení, které evidentně signalizuje, že letenský útočník chytil dřívější formu.

„Honza předvedl mistrovské dílo. Nejen, že zachoval klid při šancích, ale také, jakým způsobem pracoval pro tým v defenzivě. Podal top výkon,“ chválil Kuchtu trenér Sparty Brian Priske.

V polovině března chyběl Kuchta ve výběru nového reprezentačního trenéra Ivana Haška pro přípravy v Norsku a s Arménií. „Cítím, že je Belmondo pořád živé, proto jsem se tak rozhodl. V nominaci nejsou, což však neznamená, že se nemůžou objevit v kádru na Euro,“ prohlásil Hašek.

Nicméně ještě nedávno se mělo za to, že pokud Hašek někoho z trojice Kuchta - Coufal - Brabec na šampionát do Německa vezme, tak Coufala. Jednatřicetiletý obránce West Hamu hraje pravidelně Premier League, nevzít ho by byl luxus. Naopak Brabec není v Arisu Soluň příliš na očích. A Kuchta? Nedává góly, je stínem útočníka z podzimu, svezl se se slabší formou Sparty.

K jistým útočníkům Patriku Schickovi a Adamu Hložkovi připisovali experti do výběru pro Euro trojici Tomáš Chorý, Mojmír Chytil, Václav Jurečka. Tohle už neplatí. Podzimní škraloup z Olomouce sice hraje významně proti němu, po představení v Uherském Hradišti ale i jeho největší odpůrci musejí uznat: Kuchta se vrátil do hry o Euro.