Hlavní obsah

GLOSA: Myšlenky šampiona. Djokovič je mentální titán

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Čtyřiadvacet grandslamových vavřínů. Vyrovnaný absolutní rekord Margaret Courtové. Titul nejstaršího šampiona v Open éře i prvního muže, jenž dokázal čtyřikrát vyhrát během roku tři grandslamy.

Foto: Mike Sagar, Reuters

Srb Novak Djokovič ovládl US Open.

Článek

O dominanci Novaka Djokoviče jako nejúspěšnějšího tenisty všech dob není pochyb. Své dva největší konkurenty v diskusi o největším hráči historie ale posledním titulem na US Open dokázal přeskočit ještě v jedné pozoruhodné statistice. Djokovič vyhrál rovnou třetinu grandslamů, na nichž startoval (24 ze 72)! A už je tedy lepší, než Rafael Nadal s 22 triumfy ze 67 největších turnajů (32,8 procenta). Třetí do party Roger Federer uspěl na 20 z 81 grandslamů (24,7 %).

Úžasné a zároveň i trochu děsivé je, že srbský fenomén ani ve 36 letech nezvolňuje. Letos vyhrál kromě New Yorku i v Melbourne a v Paříži, pouze ve Wimbledonu dokázal Djokoviče překvapit Carlos Alcaraz, v současnosti Srbova největší hrozba. Ve Flushing Meadows ale Djokovič ukázal, jak ho nezdar na grandslamové trávě motivoval a rozpumpoval.

Foto: Mike Segar, Reuters

Novak Djokovič ovládl newyorský grandslam již počtvrté.

„Když Novak prohraje, už potom nikdy není stejný. Má prostě jinou mentalitu,“ uvědomil si v newyorském finále Daniil Medveděv, který Djokovičovi na stejném kurtu před dvěma lety znemožnil zisk kalendářního Grand Slamu. „Věděl jsem, že Novak bude desetkrát lepší než tenkrát,“ povzdechl si ruský tenista.

V maratónské druhé sadě odvrátil Djokovič Rusovi setbol na síti, kam se proti svým zvyklostem během zápasu vydal ve 44 případech. „Daniil si zasloužil ten set vyhrát. Když na tom ale záleželo, zvládl jsem o jeden míč víc než on, a to stačilo,“ pravil vítěz. Ve třetí sadě pak už bylo jen otázkou času, kdy utkání uzavře.

Mentální síla je v rozhodujících momentech ničivou Djokovičovou zbraní. Tam, kde jeho soupeři znervózní a jejich údery ztratí přesnost i razanci, dokáže nejlepší hráč planety vybrat správná řešení. I když se někdy zdá, že už je také vyčerpaný a zlomený. Djokovič mockrát dokázal, že je i velkým taktickým šampionem. S nepřízní se zvládá poprat během zápasů, v nichž se nebojí měnit styl a rytmus. Něco obětuje, aby ještě víc získal.

Foto: Mike Segar, Reuters

Bezprostřední reakce Novaka Djokoviče po proměněném mečbolu.

„Trochu mě mrzí, že jsem to finále Wimbledonu nevyhrál. Ale nakonec mám mnohem víc důvodů ke štěstí a spokojenosti, než abych něčeho skutečně litoval,“ pousmál se šampion z New Yorku, který na startu příštího roku poletí do Austrálie znovu jako největší favorit.

Minulý týden Djokovič prohlásil, že s tenisem sekne až ve chvíli, kdy mu mladí kluci budou pravidelně ‚nakopávat zadek‘. Tahle doba je ale ještě hodně daleko.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Nejnovější články

NačítámNačíst další články