Hlavní obsah

GLOSA: Nebojácná introvertka. Nosková si zjednala respekt špičkových soupeřek, i když musí do kvalifikace

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

V nejnovějším vydání světového žebříčku figuruje Linda Nosková na 56. místě. Minulý týden porazila v Adelaide dvě soupeřky z top 10 i bývalou jedničku. Statečně se bila ve svém prvním finále na okruhu WTA. I s takovou fazonou ale osmnáctiletá tenistka musí do kvalifikace Australian Open.

Linda Nosková patří k největším nadějím českého tenisu

Článek

Brzká uzávěrka přihlášek a řada hráček s tzv. chráněným žebříčkem ještě nepustily českou senzaci do hlavní soutěže v Melbourne. Soupeřky, i ty z nejužší špičky, ale hodně zbystřily.

„Tato mladá slečna má před sebou velkou budoucnost. Jsem si stoprocentně jistá, že ji uvidíme ve finále ještě mockrát," zavěštila si běloruská přemožitelka Noskové Aryna Sabalenková.

Před necelými dvěma lety i Jan Kodeš z Paříže hlásil, že se dere na světlo další výborná česká hráčka. Juniorský titul z Roland Garros 2021 to jen potvrdil.

Foto: Kelly Barnes, ČTK/AP

Česká tenistka Linda Nosková během svého prvního finále proti Aryně Sabalenkové na turnaji v australském Adelaide.

Kde se pořád berou? To je asi nejčastější otázka zahraničních expertů i novinářů, když si marně lámou hlavu, jak to, že desetimilionová země chrlí další a další hráčky světových parametrů.

Za každým jménem je individuální příběh, ale i nastupující generace, kam Nosková patří, má něco společné. Silné rodinné zázemí, i v domovském klubu získané kvalitní základy, které teď může rozvíjet špičkový kouč.

Padesátiletý Tomáš Krupa se pohyboval v nejvyšších patrech tenisové pyramidy, když vedl Tomáše Berdycha, či Karolínu Plíškovou. Odvážné plány Noskové se snaží v rámci možností krotit, ale sám nejlíp ví, že trénuje hráčku budoucnosti.

Minulý rok ještě mluvil o juniorském tenise a propadech, jež zkušenější soupeřky nemilosrdně trestají. Na prahu nové sezony ale Krupova svěřenkyně, kterou popisuje jako introvertku, co je k sobě hodně tvrdá, předvedla úžasný pokrok.

Foto: Kelly Barnes, ČTK/AP

Tenistky Aryna Sabalenková (vlevo) a Linda Nosková po finále turnaje v australském Adelaide.

V podání Noskové to nebyl v Adelaide žádný upocený zanďour. Tradičně výborně podávala, hrála odvážně, za vítěznými výměnami si nebojácně šla, solidně se u toho pohybovala. Paměť je občas zrádná, ale tak konzistentně proti špičkovým tenistkám v čerstvých 18 letech nehrály ani pozdější světová jednička Plíšková, ani budoucí dvojka WTA Petra Kvitová.

Start v grandslamové kvalifikaci teď české naději připomene, že ty nejtěžší kroky má stále před sebou. Překvapit je v tenise vždycky mnohem snazší, než pak výsledky opakovaně potvrzovat a držet si žebříček. Na to, aby po něm vystoupala na příčky, kde to pěkně fouká, ale Nosková rozhodně má.

Reklama

Související témata: