Hlavní obsah

GLOSA: Šestý plzeňský titul? Šádkův největší majstrštyk!

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Pražská S se po čtyřech letech opět sklání před chudou příbuznou plzeňskou Viktorií. Ta si připisuje šestý ligový zářez. Naprosto senzační, šokující, neskutečný. Jestli se totiž Plzni za posledních 12 let nevěřilo, tak právě v této sezoně. Přesto vytřela pochybovačům zrak a po nedělním utkání s Ostravou pozvedne pohár pro vítěze české ligy.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/Radek Petrášek

Šestý titul Plzně? "Triumf týmovosti, soudržnosti, poctivosti, zodpovědnosti," píše ve své glose Robert Neumann.

Článek

Překvapila jistě i sama sebe. V Doosan Aréně se v létě stěží našel někdo, kdo by uvěřil zlaté cestě. S vysokou pravděpodobností nikdo. Zákonitě. Je květen 2021, Plzeň končí v lize pátá s odřenýma ušima, s 28bodovým mankem na mistrovskou Slavii. S nejnižším bodovým ziskem od roku 2010.

Klub následně rozvazuje smlouvy s mnoha hráči, aby ulevil rozpočtu. Krachem končí jeho útok na evropské poháry. Potřetí v řadě. Viktoria ztrácí v odvetě skvěle rozehranou partii s CSKA Sofia o Konferenční ligu. Nad Štruncovými sady se stahují mraky. Mluví se o definitivním konci plzeňské éry. Majitel Adolf Šádek marně vyhlíží nového investora, aby klub vyvedl z finanční nouze.

My jsme vám ty medaile přivezli! Noční návrat mistrů na stadion v PlzniVideo: Robert Neumann, Sport.cz

Střih. Je středa 11. května 2022, Plzeň se stává pošesté českým mistrem. A čeká ji boj o Ligu mistrů. Západočechy hnal dost možná vztek, že je po letech nikdo nebere vážně. Nálepku outsidera rázně odhodili. Byť mnohdy nikterak líbivým fotbalem. Nýbrž striktně pragmatickým. A připisovali si jednu těsnou výhru za druhou. Pokud se toto stane dvakrát, třikrát, lze mluvit o náhodě. V případě osmnácti těsných výher rozhodně ne. Vypálit movitým pražským S rybník za této konstelace je dokonalý majstrštyk.

Dojatý a pyšný Michal Bílek. To, že jsme předčili Slavii a Spartu je pro nás obrovské vyznamenáníVideo: Sport.cz

Triumf týmovosti, soudržnosti, poctivosti, zodpovědnosti. Z party kouče Michala Bílka na kilometry daleko čiší, jak táhne za jeden provaz. Tohle je velký trumf. Stejně tak i vysoká kvalita, byť ta je mnohými zpochybňována. Jenže... Plzeň má nejlepšího brankáře ligy, nejlepší stopery, nejlepšího útočníka. Tečka.

Před sezonou 2017/2018, kdy Sparta se Slavií pumpovaly do posil stamiliony korun, poznamenal v nadsázce šéf Viktorie Adolf Šádek, že jde s klackem proti sešívaným a rudým tankům. Při mistrovských oslavách pak seděl na obrněném transportéru s klackem v ruce a vychutnával si pátý titul.Ten šestý ale všechno překonal. Teď totiž neměl Šádek v ruce ani ten klacek...

Reklama

Související témata: