Hlavní obsah

GLOSA: Slavia s Tykačem může růst, potenciál je značný

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalové Slavii začíná s novým majitelem Pavlem Tykačem, čtvrtým nejbohatším Čechem, nová éra. Jaká bude, nelze předpovídat. Ale 99,98 procenta akcií koupil člověk, který má k červenobílé značce pevný vztah a zároveň finanční možnosti. Tahle kombinace dává pro rozvoj klubu z Edenu značný potenciál.

Foto: Praha Slavia X/SK, ČTK

Pavel Tykač je novým majitelem fotbalové Slavie

Článek

Ať je to, jak chce, a kdekdo si o tom může myslet cokoliv, více než osmileté období čínské vlády ve Slavii pro ni bylo klíčové. Stabilizovala se, dostala se do finanční kondice, sportovně vyrostla. Z těžce zkoušeného symbolu, který svíraly nejrůznější problémy, se vršovický klub proměnil v opět důležitého hráče a hybatele českého fotbalu, který si vybudoval renomé i v Evropě.

Slavia je dobře nastartovaná, dle slov svého předsedy představenstva Jaroslava Tvrdíka je „ziskovým klubem na vrcholu sportovní i finanční výkonnosti“. Což je určitě dobrou vizitkou pro klub samotný a neméně povzbudivou zprávou pro nového majitele.

Sešívaní si v posledních letech museli vydělat na svůj provoz i sami, a to úspěchy v pohárech či prodejem hráčů, z kádru de facto každé přestupové období někdo odcházel. Těžko se někomu rozmlouvá přestup, když kolem něj mává nabídkou Benfica Lisabon nebo Feyenoord Rotterdam, ale vydělané peníze bodly i rozpočtu. Šly zprávy o tom, že z Číny v poslední době takové finanční injekce nechodily.

Tři české kluby jednají o změně majitele. Příspěvek z pořadu PřímákVideo: Sport.cz

Změní se tohle nastavení? Budou sešívaní schopní hráče s novým vlastníkem případně udržet déle? To je otázka, každopádně v týmu je momentálně nastavený platový strop. Stejně tak je otázkou, jak vehementně bude chtít Tykač v zimě investovat do posil.

Slavia je dobře nastavená v tom, že se s odchody opor dokáže vypořádat. Umí si vytipovat nové hráče, které dokáže rozvinout, a některé zase zpeněžit. Ne každá posila je logicky trefou, ale tenhle koloběh funguje. Klíčovou součástkou v něm je trenérský štáb Jindřicha Trpišovského. Když má někdo peníze, musí je správně využít, samotné koruny/eura úspěch nezaručí. Sešívaným se to v současném módu dařilo.

Navíc už tak vypjaté derby se Spartou dostane nový rozměr, bude i soubojem dvou majitelů, dvou velice movitých českých podnikatelů Tykače a Daniela Křetínského. Tenhle zápas bude mít ještě větší grády.

Klub z Edenu připravuje i další krok, kterému vstup nového majitele pomůže. Vybudování akademie v Praze-Šeberově by měl být dalším důležitým milníkem, nezbytným bodem pro další potenciální rozmach.

S Tykačem v zádech může Slavia růst.

Reklama

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník Mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj si rozdělí města Praha a Ostrava.