Hlavní obsah

GLOSA: Smiřme se, že Češi zájem nebudí. Krejčího epizoda není výjimkou

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tendence přehánět je v Česku naprosto běžná. A proto by bylo vhodné upozornit, že návrat Víta Krejčího do basketbalové NBA neznamená velkou slávu, navíc se může jednat o vskutku krátkodobou epizodu.

Foto: Vlastimil Vacek, Sport.cz

Bývalý trenér basketbalové reprezentace Ronen Ginzburg a Vít Krejčí. Archivní foto

Článek

Nejprve pár faktů. Krejčímu je třiadvacet, a tak by bylo scestné o něm pořád hovořit coby o mladém talentu, který má kariéru před sebou. Což není vůbec nic proti němu, na české poměry jde o exkluzivního baskeťáka. Jenže čas plyne a faktem je, že strakonický rodák svou pozici (k té se ještě mimochodem vrátíme) v zámoří nevylepšuje, spíš naopak.

V minulém ročníku odehrál za Atlantu trudných 165 minut, nasázel 36 bodů, načež se s ním Hawks před startem sezony aktuální rozloučili. Neoslnil ani na testu v Minnesotě, a tak trávil poslední měsíce jen v nižší G League.

Teď přišlo laso z NBA. Dvoucestná smlouva, bližší podmínky nezveřejněny. Není divu, že Krejčí podepsal. Po uzavření dohody se nabízejí přinejmenším dvě otázky. Skutečně o něj Hawks stojí, když mu předtím nedali pořádnou šanci? A zajímá tahle dohoda v Americe vůbec někoho?

Foto: Michal Kamaryt, ČTK

Vít Krejčí při tréninku.

Pro zjednodušení začněme odzadu: nezajímá. Zámořské servery, které o podpisu informovaly, se ani po letech nejsou schopné shodnout, kterou pozici Krejčí vlastně hraje. Zatímco zřejmě nejuznávanější basketbalový novinář Adrian Wojnarowski hlásal na sítích do světa, že „guard Vit Krejci“ se dohodl s Atlantou, jinde se zase referovalo o „forwardu Krejcim“.

A reakce fanoušků? Většinou posměšné. Ne, Vít není bráchou hokejisty Davida ani nedělá z Atlanty automatického favorita na zisk titulu.

Mužstvo z Georgie je ve Východní konferenci až jedenácté, což je pořádná mizérie. Vždyť klubové vedení se nezřídka kasá, že pomýšlí na příčky nejvyšší. Ostatně není na co čekat, protože hvězdné spojení Trae Young a Dejounte Murray nepůsobí navenek zrovna stabilně a je otázkou času, než se jeden či druhý trhne.

Hawks mají momentálně zatraceně širokou marodku. De’Andre Hunter léčí koleno, Jalen Johnson se po potížích se zápěstím teprve vrací k tréninku, Mouhamed Gueye bude mimo hru ještě minimálně měsíc, do toho se od týmu kvůli nespecifikovaným osobním záležitostem odpojil A. J. Griffin.

Třeba se Krejčí v dalších dnech párkrát posadí na lavičku, po koších bude nadšeně kroutit ručníkem nad hlavou, ale nepočítejte s tím, že by jej kouč Quinn Snyder okamžitě zapracoval do zápasové rotace. V Atlantě moc dobře ví, koho přivádějí, což má svá pro, ale možná ještě víc proti.

Ač by bylo pro český basketbal skvělé, kdyby měl znovu plnohodnotného zástupce v nejvyšší lize světa, spojení Krejčího s Hawks vypadá spíš na epizodní roli. Ale třeba ukáže, že za pár měsíců mimo tým udělal takový pokrok, že si jej Atlanta nechá na soupisce aspoň pro zbytek sezony.

Související témata:
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

MS v hokeji 2024

87. ročník mistrovství světa v hokeji se koná v termínu 10.–26. května 2024 v České republice, turnaj hostí města Praha a Ostrava.

Nejnovější články

NačítámNačíst další články