Hlavní obsah

GLOSA: Smutné prázdno po legendě. Odešel gentleman z romantických časů

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Fotbalová planeta zažívá smutný víkend. Deset měsíců po božském Pelém přišla o další ikonu: v sobotu zemřel jeden z nejlepších hráčů všech dob Bobby Charlton. Prototyp anglického gentlemana z romantických časů a legenda s nevšedním příběhem. Právě v něm se skrývá inspirace pro další fotbalové generace.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters

Jeden z největších hráčů všech dob Bobby Charlton v sobotu zemřel, bylo mu 86 let.

Článek

Levé oko měl zakryté složeným obvazem, v pravé ruce svíral hrnek s nemocničním čajem a na rtech se mu rýsoval unavený úsměv. Na zažloutlé fotce z února 1958 vidíte mládence, jenž se podruhé narodil během šílené nehody na letišti v Mnichově.

V troskách letadla, které se při třetím pokusu o start ve sněhové vánici nedokázalo odlepit od ranveje a po několika nárazech se roztříštilo, zahynulo sedm hráčů Manchesteru United. Osmý, Duncan Edwards, zemřel dva týdny nato ve špitále.

Dvacetiletý Bobby Charlton měl štěstí, vyvázl jen s oděrkami. Osud mu nadělil dalších 65 let, kterých využil na maximum.

V blyštivé sbírce se vyjímají tři anglické tituly s United či triumf v Poháru mistrů evropských zemí, předchůdci dnešní Ligy mistrů. Symbolicky deset let po tragédii v Mnichově se kruh uzavřel. „Tyhle zážitky pro mě byly víc než peníze,“ vyznal se Charlton.

Fotbalová Anglie si připomíná jeho dar spojovat staré s novým, což ukázal i po kariéře, kdy dál sloužil milovaným United. Zásadní byl jeho vliv na další generace, pomáhal objevovat nové talenty. „Právě Sir Bobby byl důvodem, proč jsem jako kluk začal hrát v Manchesteru United,“ na Instagramu napsal David Beckham.

Charltonova smrt spustila vlnu nostalgie a vzpomínání na pohádkové zlato z domácího mistrovství světa 1966, ofenzivní záložník tenkrát patřil k lídrům. Vítězství na světovém či evropském šampionátu od té doby zůstává pro anglickou reprezentaci nedostižnou metou.

Možná i kvůli tomu, že se zatím nenašel nový Bobby Charlton. Vyhlášený poctivec, skvělý režisér i akurátní střelec v jednom. Taky proto se často dostával vysoko ve Zlatém míči, který se v jeho dobách dával nejlepšímu hráči Evropy, a v šestašedesátém prestižní anketu vyhrál. „Jestli chcete vědět, jak se má ve fotbale útočit, pusťte si video se Sirem Bobbym,“ poklonil se bývalý anglický útočník Alan Shearer.

Po legendách zůstává smutné prázdno, ovšem v Charltonově případě se nejde ubránit dojmu, že to prázdno bude větší než obvykle.

Reklama