Hlavní obsah

GLOSA: Za dvě slova flastr na osm měsíců. Disciplinárka na Radův úlet reagovala úletem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kamkoliv přijde, všude hraje hlavní roli. I v pětašedesáti pořád divoce poskakuje kolem střídačky, z jeho originálních hlášek se novinářům snadno dělají titulky, a když vyrazí do kavárny, jako vyučený číšník svým mladším kolegům rozšafně tyká. Teď se o Petru Radovi mluví znovu. Trenér fotbalové Dukly nesmí osm měsíců na střídačku a musí zaplatit pokutu 80 tisíc korun kvůli rasistické urážce. Zaslouží si rekordní trest za dvě slova, jakkoliv krutě mohla znít?

Foto: Petr Sznapka, ČTK

Trenér Petr Rada kvůli rasistické urážce osm měsíců nesmí na střídačku druholigové Dukly.

Článek

Rada je svéráz. Shodnou se na tom jeho obdivovatelé i ti, kteří ho nenávidí. Pokud disciplinárka zamítne jeho odvolání proti ostrému flastru, zápasy Dukly se budou do konce sezony a ve velké části podzimní fáze hrát bez její nejvýraznější tváře. Dejvický tým by to bolelo o to víc, že vede druhou ligu a v tuto chvíli to vypadá, že může myslet na vysněný postup o patro výš. Kdyby Radovi odvolání nevyšlo, je připravený s trénováním skončit.

Za všechno můžou tahle slova: zoufalče cikánskej. Tuhle urážku měl podle disciplinárky schytat brněnský trenér Tomáš Polách v prvním jarním duelu. Rada se podle svých slov Poláchovi omluvil a měli spolu vypít kávu.

„Osm měsíců? Vážně? Rada šlápl vedle, ale připadá mi to, jako kdybyste ukradl rohlík a odsoudili vás na doživotí,“ říkal ve čtvrtek večer autorovi těchto řádek nejmenovaný elitní fotbalový funkcionář. Podobné vyznění měl e-mail od čtenáře Sport.cz znechuceného z hyperkorektní doby, v které platí jediné přikázání: hlavně se nikoho nedotknout.

Raději pomineme, že hned po čtvrtečním vyhlášení trestu se rozjely divoké konspirační teorie a fotbalový národ začal řešit, komu Rada, potažmo jeho Dukla vadí.

Známý bouřlivák spáchal další úlet. Bez debat. Emoce se někdy nedají zastavit, ale nadávat se dá i bez rasistického podtextu. Omluva pro Radu, jenž má za sebou skandálů víc, se hledá těžko.

Ovšem jako úlet na první dobrou vyznívá i trest od disciplinárky. Jablonecký stoper Haiderson Hurtado nedávno schytal trest na osm zápasů za faul, kterým na delší dobu nešťastně vyřadil soupeře ze hry. A Rada dostal dlouhých osm měsíců za dvě slova. Kolegovi tím mohl ublížit a fotbalový tribunál si trest podle řádů obhájí, ale opravdu se má zlobivý kouč na střídačku vrátit až v listopadu?

Je trest pro trenéra Petra Radu adekvátní?
Ano
5,5 %
Ne
94,5 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 8670 čtenářů.

Reklama