Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Muchové patří ovace, technicky lepší hráčka teď na okruhu není

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ke skvostnému pařížskému tažení tenistky Karolíny Muchové, kterou až ve finále Roland Garros zastavila obhájkyně titulu Iga Šwiateková, se vrací ve svém komentáři expert Sport.cz Jan Kukal.

Foto: Sport.cz s využitím Reuters/Christian Hartmann

Karolína Muchová ve finále French Open

Článek
Fotogalerie

Už to vypadalo, že antuková sezona 2023 nepřinese českému tenisu mnoho radosti. Je zajímavé, že i když se čeští hráči učili hrát na antuce, vlastně se na ní narodili, tak velká většina dává přednost rychlejším povrchům. Dobrý konec ale všechno napravil.

Šestadvacetiletá Karolína Muchová, rodačka o Olomouce, potvrdila kvalitu české tenisové školy na neoficiálním antukovém mistrovství světa. Nechybělo mnoho a dobyla legendární Roland Garros. Úspěch je to o to cennější, že tyto dvorce budou příští rok hostit olympiádu.

Karolína je vyloženě specialistkou na grandslamové akce. Už před Paříží hrála semifinále Australian Open a dvě čtvrtfinále ve Wimbledonu. V kariéře ale zatím vyhrála jen jeden turnaj v Koreji (2019). V těsné finálové koncovce to v sobotu asi hrálo klíčovou roli.

Foto: Christophe Ena, ČTK/AP

Karolína Muchová ve finále French Open v Paříži

Karolína však zraje jako víno, v současnosti je technicky nejlepší hráčkou na okruhu WTA. Vynikají hlavně její skvělé voleje a výborný druhý servis. Není pro ni ale lehké s tím obrovským repertoárem úderů vybrat vždycky ten správný. Myslím si, že s tím už pomohl i bývalý kouč David Kotyza, jelikož hru je třeba někdy zjednodušit. K triumfu Hany Mandlíkové na French Open 1981 také přispělo zjednodušení. V semifinále porazila Chris Evertovou a to hrála jeden forhend a dva bekhendy.

Šwiateková letos třikrát prohrála s Rybakinovou z Kazachstánu, která pálí první servis a k tomu mu má jeden forhend a jeden bekhend. Taková hra Polce extrémně nesedí.

Foto: Aurelien Morissard, ČTK/AP

Polská světová tenisová jednička Iga Šwiateková s pohárem pro vítězku French Open. V Paříži dominovala už potřetí.

K úspěchu Muchové přispěl i návrat slovenského trenéra Emila Miškeho, který ji vedl od juniorských let. Všechna čest patří také kondičnímu trenérovi Jaroslavu Blažkovi, který udělal velké množství práce. Karolína absolvovala obrovské tréninkové dávky na Tenerife, a to jí úžasně pomohlo. Zlepšila pohyb, lépe brání a podniká bleskurychlé útoky na síť. Jako jedna z mála hraje často i servis-volej, což může uplatnit hlavně za pár týdnů ve Wimbledonu.

I když byla Šwiateková pod tlakem, tak ve čtvrtém grandslamovém finále získala čtvrtý titul. Není lehké ji 'dorazit'. Ona je z rodu hráček, jako byly Evertová nebo Steffi Grafová, kterou když nedostanete z komfortní zóny, tak nemáte žádnou šanci. Kdo proti Polce nastupuje, musí mít obavy, že ho vymete z kurtu. V Paříži hrála až do finále úplně hladké zápasy. Proto je obdivuhodné, že Karolína vzala Ize druhý set a ve třetím byla lepší... Tenis Šwiatekové je ale založen na skvělém returnu. Ona vás, podobně jako Djokovič, zatlačí a pak nemůžete víc útočit. Na tom musí Muchová ještě popracovat, protože tak jako ona teď žádná jiná tenistka na síti nehraje.

Letošní Roland Garros se hrálo na výjimečně pomalé antuce. Když se ale Karolína prosadila i na takovém povrchu, pak není důvod, aby to nezvládla na rychlejších podkladech. Takhle skvělý turnaj jí pomůže i ke zvýšení sebevědomí.

Roland Garros sleduju 50 let a za tu dobu jsem neviděl lepší a dramatičtější zápas, než bylo semifinále Muchové proti Sabalenkové. To byla obrovská propagace ženského tenisu. Běloruska si za stavu 5:2 ve třetí sadě myslela, že to má v kapse, na chvilku zvolnila a pod tlakem se v koncovce zhroutila. Byl to fantastický zážitek a Muchová si zaslouží velké ovace.

Reklama