Hlavní obsah

SMEČE JANA KUKALA: Nejlépe chutnají grandslamy po třicítce. Ať se Plíšková inspiruje u Samprase

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Dnes slaví 30. narozeniny sestry Plíškovy. Zatímco Kristýna čeká narození prvního potomka, o dvě minuty mladší Karolína se stále snaží v první řadě o dotažení svých tenisových plánů. A šance je pořád veliká, jak ve svém komentáři upozorňuje expert Sport.cz Jan Kukal.

Foto: Sport.cz s využitím ČTK/AP/Marcio Jose Sanchez

Karolína Plíšková na svůj první grandslamový titul stále čeká. Dočká se po třicítce?

Článek

"Karolína Plíšková je jednou z nejlepších hráček v historii českého tenisu. Vyhrála 16 WTA turnajů a v dalších 16 byla ve finále. Významně posílila český fedcupový tým a byla jeho velkou oporou v letech 2015-19, kdy byly Češky prakticky neporazitelné. Na několika úspěších měla rozhodující podíl. Sedmým rokem je hráčkou první světové desítky.

Má výborně založené údery, ale vzhledem ke své výšce (186 cm) byla limitovaná menší pohyblivostí. Proto se během kariéry hodně nadřela a intenzivně na zlepšení pohybu pracovala. Psychicky je velmi odolná a výborně anticipuje hru soupeřek. Její největší zbraní je první podání. V roce 2016 dala za sezonu rekordních a těžko překonatelných 530 es.

Myslím si, že ale udělala chybu, že příliš často během kariéry měnila trenéry. Žádný však  nezanechal v její hře významnější stopu. Poslední z nich Sascha Bajin vzhledem ke covidové epidemii a zranění Karolíny v posilovně nemohl v poslední době její hru tak ovlivnit.

Jsem přesvědčený, že vzhledem k mimořádnému přirozenému švihu při podání by se měla zaměřit víc na druhý servis, který by mohl být mnohem větší zbraní. Tenista se zlepšuje nejen odstraňováním slabin, ale především usilovným trénováním svých největších zbraní.

Příkladem by pro ni mohl být nejlépe servírující hráč tenisové historie Pete Sampras, který má 185 centimetrů. Ten denně servíroval 250 servisů, což se dá těžko dát pod dvě hodiny.

Ivan Lendl si mi jednou stěžoval, že ho pozval na přípravu před US Open a moc si s ním nezahrál, protože Sampras stále jen servíroval. Takhle ho vydrezúroval jeho juniorský kouč Joe Brandi. Když se pak šlo do závěrů zápasů, tak se ani moc nehrálo, protože Sampras dával esa druhým podáním. A to by Karolína mohla klidně taky...

Jako Wozniacká?

V žádném případě by se neměla nechat otrávit tím, že ještě nevyhrála žádný grandslam. Nejblíž k tomu měla, když hrála v životní formě na US Open 2016. V New Yorku vyřadila Serenu Williamsovou a ve finále nestačila na Angelique Kerberovou. Loni ve finále Wimbledonu proti současné nejlepší hráčce světa Ashleigh Bartyové to měla těžké.

Chtěl bych ale připomenout kariéru Dánky polského původu Caroline Wozniacké, která byla podobně jako Karolína v čele světového žebříčku, jenže nemohla vyhrát žádný grandslam. Ale nakonec to dokázala dva roky před koncem kariéry na Australian Open (2018). Dlouhé roky přitom musela taky čelit otravným otázkám, kdy konečně ten grandslam vyhraje.

Foto: Profimedia.cz

Caroline Wozniacká se mazlí s trofejí po triumfu na Australian Open.

Nejlépe chutnají grandslamové výhry po třicítce. Současná kvalita světové špičky není taková jako za dob, kdy hrávaly Navrátilová, Evertová, Grafová, Selešová nebo sestry Williamsovy. V této konkurenci je určitě na grandslam pořád veliká šance.

Karolína nemusí nikomu dokazovat, že je výborná hráčka. Potřebuje ale více rizika do své hry, nehrát tolik na jistotu a hlavně oprášit skvělý vítězný bekhend, který jsme viděli v jejích nejlepších zápasech. Je potřeba vytrvat a nějaký úspěch ještě určitě přijde.

Všechno nejlepší!"

Reklama