Hlavní obsah

Bývalý keňský ministr sportu byl uznán vinným ze zpronevěry peněz pro tým na OH

Bývalý keňský ministr sportu Hassan Wario a funkcionář národního olympijského výboru Stephen Soi byli uznáni vinnými z podílu na zpronevěře 800.000 dolarů (17 milionů korun) pro tým na OH v Riu 2016. Výši trestu by se měli dozvědět ve čtvrtek, do té doby zůstanou ve vazbě.

Foto: Twitter

Bývalý keňský ministr sportu Hassan Wario

Článek

Ze zpronevěry peněz na dopravu do Ria a přípravu týmu byli obviněni také bývalý generální sekretář Keňského olympijského výboru Francis Paul a tři úředníci z ministerstva sportu.

Vládní úředníci a sportovní funkcionáři byli podezřelí ze zpronevěry stovek tisíc dolarů z částky 5,7 milionu dolarů určené pro keňskou výpravu v Riu a dalších 700 tisíc dolarů, které poskytla národní atletické federaci společnost Nike. Keňský člen rady Světové atletiky David Okeyo dostal v souvislosti s aférou v roce 2018 doživotní zákaz působení ve sportu.

Wario byl ministrem sportu v letech 2013-2018 a je nejvyšším vládním úředníkem, jenž byl v olympijském skandálu uznán vinným z korupce. V době zatčení a obvinění byl velvyslancem v Rakousku.

Reklama

Související témata: