Hlavní obsah

Čína slíbila, že novinářům internet blokovat nebude

Novináři, kteří budou v následujících týdnech referovat z Číny o olympijských hrách, by nakonec měli mít neomezený přístup na internet. Zástupci Mezinárodního olympijského výboru (MOV) se nakonec domluvili s organizátory her, že omezení přístupu na web bude pro novináře v dějišti her zrušeno.

Článek

MOV zveřejnil výsledek čtvrtečního jednání na svých internetových stránkách. „S potěšením můžeme konstatovat, že po dalších jednáních byl problematický přístup médií na internet vyřešen. Novináři by během her měli mít neomezený přístup,“  uvedlo vedení MOV. "Využití internetu bude stejné jako na ostatních olympiádách," doplnila viceprezidentka MOV Gunilla Lindbergová.

Čínští pořadatelé sice slibovali zahraničním novinářům neomezený přístup k internetu v době her, ale řada stránek kritizujících tamní vládu v otázce lidských práv, jako například web organizace Amnesty International, byla dosud zablokována. Situace by se nyní měla změnit a novináři budou mít po dobu her volný přístup na internet. Pro zbytek země však nadále platí přísné restrikce.

Situace by se nyní měla změnit a novináři budou mít po dobu her volný přístup na internet. Podle šéfa komise MOV pro média Kevana Gospera už byly odblokovány stránky Deutsche Welle, Amnesty International či čínské pobočky BBC. I v průběhu her však některé weby přece jen zůstanou pro novináře zapovězené. "Jsou to stránky s pornografickým materiálem či takové, které podle názoru čínské vlády rozvracejí národní zájmy. To je normální ve většině zemí světa," dodal Gosper.

Reklama

Související témata: