Hlavní obsah

Holínky bodovaly! Češi sklízeli uznání i úsměv

Londýn

Zábavné a originální. Taková slova nejčastěji zaznívají v ohlasech na nástupní oblečení českých sportovců při startu londýnské olympiády. Modré holínky a deštníky, které během své cesty po stadiónu český tým třikrát roztáhl, zaujaly diváky i módní experty.

Foto: Matt Dunham, ČTK/AP

Holínky na nohách českých olympioniků při slavnostním zahájení her v Londýně.

Článek

Páteční zahájení se obešlo bez deště, ale odkaz na typické londýnské počasí byl zřejmý. A ohlas obrovský. „Gumáky a deštníky, pěkné rýpnutí do britského počasí. Kdyby si tohle dovolili Francouzi, byla by z toho diplomatická přestřelka,“ glosoval deník Los Angeles Times.

Další list New York Times ocenil český vtip a slavnostní nástup výprav označil za souboj Ralpha Laurena s holínkami. Slavný návrhář totiž nachystal nástupní oděv se saky a barety pro americkou výpravu.

„Češi čekají liják?“ ptal se na Twitteru i fotbalový obránce Manchesteru United Rio Ferdinand, pozorný divák ceremoniálu. „Asi se chystají do Glastonbury,“ poukazoval další tweet na slavný festival známý skvělými kapelami i často bahnitým terénem. Britská módní expertka Paula Reedová označila za nejlépe oblečený tým Rwandy a k české výpravě poznamenala: „Ano, měli jsme tu hodně deštivé léto, ale tohle je trochu komické.“

Už před nástupem na plochu si čeští sportovci vyslechli uznalé reakce i z ostatních výprav. „Všem se to líbilo, holínky splnily očekávání,“ hlásila překážkářka Zuzana Hejnová.

Reklama

Související témata: