Hlavní obsah

Jirásek odletěl do Pekingu pro osm medailí

PRAHA

Hlavně s přáním bezproblémového průběhu her v pondělí odletěl do Pekingu předseda Českého olympijského výboru Milan Jirásek. Zatímco respirátor proti pekingskému smogu si do kufru nebral, ambice si na cestu přibalil nemalé. Cílem je pro něj získání osmi medailí, ale v první řadě se chce vyvarovat organizačních potíží či dopingu mezi českými sportovci.

Článek

"Chceme osm medailí a žádný průšvih. Tedy jednoduše bezproblémový průběh a bez dopingu," řekl ČTK Jirásek. Zatím nemá důvod k obavám, všech 134 sportovců v české výpravě je podle Jiráska důkladně kontrolovaných. "Nemám žádné indicie o tom, že by mohl mít někdo pozitivní nález. Zkoušíme je pravidelně a hodně," prohlásil.

Když v sobotu odlétala jiná část českých sportovců, rozšířila se mezi nimi zvěst o nepříliš komfortním zařízení olympijské vesnice. Podle této informace mají mít sportovci na některých místech společné sprchy i sociální zařízení, stížnosti byly i na další výbavu apartmánů.

"Já mám přesně opačné informace. Prý to bude nejlepší vesnice v olympijské historii," namítl Jirásek. Také informace jachtařky Lenky Šmídové, podle nichž budou Číňané pouštět sportovce po městě jen s eskortou, označil za nepravdivé.

Smog Jiráskovi vrásky nedělá

Vrásky mu prý nedělá ani znečištěné ovzduší nad čínskou metropolí. "Respirátor? Určitě bych si nic takového s sebou nebral. Měli jsme tu nedávno konferenci hygieniků, kde zaznělo, že vykouřit dvě cigarety denně je horší než být celý den v Pekingu," mávl rukou jednasedmdesátiletý Jirásek, původním povoláním lékař.

Nejvíce pozornosti upíná šéf českého olympismu k samotným výkonům českých sportovců. "Chceme být vidět ve všech disciplinách, v nichž máme své zástupce. To by mělo český sport pozvednout především v zájmu veřejnosti," prohlásil Jirásek.

Jeho favoritem na medaili je oštěpařská mistryně světa Barbora Špotáková. "Něco by mohly přivézt i basketbalistky. Je to skvělý tým, snad mu bude forma gradovat," řekl Jirásek a oči mu bezděčně sjely na opodál stojící hráčky, které s ním letěly stejným spojem. "Ale když tipuji favority, obvykle mi to vyjde jen v 50 procentech, takže se nechám překvapit. Snad mile," uvedl Jirásek.

Reklama

Související témata: