Hlavní obsah

Kajakářský kvartet se nepere, jen se občas urazí a prohodí si bydlení. Společně myslí na zlato

Londýn

Talentovou soutěž, chvílemi i drsnou reality show, připomínal výběr posádky čtyřkajaku pro olympijské hry. Na začátku bylo sedm silných uchazečů, na konci zůstalo kvarteto Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál, Jan Štěrba. I proto, jak náročným výběrem prošli, se kajakáři ani jejich trenérský tým nebojí mluvit o medaili. Ani o té nejcennější…

Hymna českých kajakářůVideo: Sport.cz

 
Článek

Po dvou zimních přípravných kempech v americké Chula Vistě přišel nejprve individuální test v Račicích, při němž si všichni kajakáři zajeli osobní rekordy. Poté zkoušení optimálního složení posádky při dvou závodech Světového poháru. Oba Česko vyhrálo. Následovaly vědecké testy analyzující záběry jednotlivých kajakářů.

To vše byly indicie pro reprezentačního trenéra Martina Doktora, jemuž výběr ještě zkomplikovala kauza ohledně potrestání a následného omilostnění Štěrby. „Byla to jediná cesta, jak najít z tolika lidí nejlepší posádku, vydrtilo to z nás všechno," přiznává Trefil. „Psychicky to bylo dost náročné, ale aspoň nikdo nemohl usnout na vavřínech," uznává i Havel.

Prohodili bydlení

Týdny a měsíce, které trávili pohromadě, samozřejmě přinášejí i vypjatější chvíle. „To už vám pak vadí, i když někdo funí u snídaně," říká Trefil. „Ale nepereme se, jen se občas někdo urazí a půl dne s ostatními nemluví. Když už jsme si lezli moc na nervy, prohodili jsme si bydlení," vykládá Havel.

I na vodě se občas stane, že ne každý z kvarteta se nachází v optimálním rozpoložení. „Trénujeme většinou na singlech, na čtyrák tak často nechodíme. A když už na něj jdeme, tak se všichni namotivujeme, abychom jeli co nejlépe," ujišťuje Havel.

Čtyřkajak si dokázal, že umí vítězit v elitní konkurenci, ať už se svým nezkušenějším členem Štěrbou či bez něj. „To víte, že na zlato myslíme i v Londýně," připouští Trefil. „Vlastně jsme se čtyři roky chystali na tříminutový závod," uvědomuje si nejmladší z posádky Dostál. „Zlato chce každý, jde o to, kdo nejvíc. Snad to budeme my," věří háček čtyřkajaku Havel.

Motor a bojovník

Jak mají v lodi rozdělené role? „Hlavním motorem je Pepa Dostál, vzadu Štěrboň je druhým pohonem. Vidí celou loď, dokáže ji odkoučovat. Hugo (Trefil) je bojovník a Dan jede v tomhle složení na háčku, dokáže se přizpůsobit," popisuje reprezentační trenér Martin Doktor.

Když se na start postaví čtyřbob, většinou následuje burácivý a často neslušný pokřik. „U nás je to individuální. Na vodě už pak jen doladíme, co máme dělat, abychom pořádně dýchali, srovnali se v lodi nohama a řekli si, kdy budeme zrychlovat," vypráví Havel.

O nabuzení se ale většinou postará tvrdší muzika. „Před startem do sebe drtím tvrdší věci, hlavně od Metallicy nebo i od Iron Maiden, pak na to vlítnu," tvrdí Trefil, který s náhradníkem v posádce Davídkem i nedávný koncert Metallicy v Praze navštívil.

Jenže český čtyřkajak se může pochlubit i vlastním songem. Trefilův starší bratr totiž hraje na basovou kytaru v rockové skupině Mata Hari. „A složili nám písničku, teď se bude nahrávat ve studiu, ještě ani nemá název, provizorně K4," říká Trefil. „Ale už jsme ji slyšeli, je pěkná, taková nabuzující," pochvaluje si Havel.

Jestli se text písně „Jsme vodní živly, letíme jak šíp, naše pádla jedou si pro vítězství" dočká naplnění, bude jasné ve čtvrtek 9. srpna.

Kdo je kdo
Daniel Havel (20)
Jeho přítelkyní je neteř Martina Doktora Andrea. Poslední srpnový den mají svatbu. „Vše je nachystané, jen maminka je trochu nervózní, tak ji občas musím uklidňovat,“ přiznává.
Lukáš Trefil (23)
Říká se mu Hugo. Jeho talismanem jsou vyspravované šortky, které má 11 let. „Dostal jsem je od mámy jako malý. Už se rozpadají, babička je pořád sešívá, ale pořád drží,“ ujišťuje.
Josef Dostál (19)
Před startem ze sebe dostává nervozitu výkřiky. „Řve jako tur,“ dobírají si ho kolegové. „Já se potřebuju uvolnit. Někdy to přijde hned, když jdeme na vodu, někdy až v blocích,“ popisuje.
Jan Štěrba (31)
Nejzkušenější z posádky. „Klukům poradí v rozcvičení i při záběru, věří mu,“ říká trenér čtyřkajaku Karel Leština. Štěrbovou přítelkyní je kajakářka Michaela Fasnerová.

Reklama

Související témata: