Hlavní obsah

Kreuziger: První pětka pro mě bude na olympiádě super výsledek

Cyklista stáje Liquigas Roman Kreuziger odletěl na svou první olympiádu. V závodě, který je na programu hned první den, jsou podle jeho úsudku dva favorité - Ital Bettini a Španěl Valverde. Do boje o nejvyšší příčky by samozřejmě rád zasáhl také, netuší však, v jaké kondici jej závod zastihne. "Nikdo neví, jaké budu mít nohy dva týdny po Tour. Ale já jsem optimista. Nechám tam maximum," řekl při odletu do Pekingu Kreuziger.

Článek

Nejste po Tour de France a sobotním těžkém závodě v San Sebastianu unavený?

V San Sebastianu jsem se cítil moc dobře. V závěru jsem se snažil pomoci stájovému kolegovi Pelizzottimu a pak už jsem si jel své tempo. Nejsem žádný velký spurtér a být šestý nebo dvacátý, to je v podstatě jedno. Kondice je dobrá. Záleží, co se mnou udělá dlouhý let, časový posun, jiná strava.

Vyrovnáváte se s aklimatizací rychle?

Šestihodinový posun není tak hrozný. Jediné, čeho se trochu bojím, je nastydnutí z klimatizace. Teď jsem hodně hubený, mám svou ideální závodní váhu a tělo je k prochladnutí náchylnější.

Kolik vašich stájových kolegů pojede v Pekingu silniční závod?

Italové Nibali, Pelizzotti, Bělorus Kučinski, Švýcar Albasini a Chorvat Miholjevič.

Může se na olympiádě taktizovat i v rámci jednotlivých týmů?

Zcela vyloučit to nelze, ale spíš tomu nevěřím. Člověk tam jede reprezentovat republiku a ne tým.

Vy budete na startu s Petrem Benčíkem jediní dva Češi. Není to málo?

Závod bude tak těžký, že stejně přežijí jen ti nejsilnější. My dva to určitě nebudeme tahat, od toho tam budou jiné země. Chce to se co nejvíc pošetřit na moment, kdy se bude lámat chleba. Ale tyhle jednorázové závody jsou vždycky trochu loterie.

Co od olympijského závodu očekáváte?

Těžko říct, nikdy jsem ho nejel. Podle mě to bude jiné než na mistrovství světa, kde jede 200 lidí. Na olympiádě jich má být 145 a z toho tak 100 závodníků. Těch 45 budou asi jezdci z exotičtějších zemí bez šance na výsledek.

Koho nejvíce favorizujete?

Itala Bettiniho a Španěla Valverdeho. Bettini je na tom hodně dobře, pro mě favorit číslo jedna. Italové pojedou vyloženě na něj, všichni jsou s tím dopředu smířeni. Vynechal Tour a šteloval se jen na olympiádu. Narozdíl od Valverdeho. Ale ten je taky v top formě, což ukázal v San Sebastianu, kde Bettiniho porazil.

S čím budete spokojen vy?

To se moc těžko odhaduje. Můžu zajet super a nebo zabalit... Nikdo neví, jaké budu mít nohy dva týdny po Tour. Ale já jsem optimista. Nechám tam maximum. Být do pětky, to by byl super výsledek. Je to strašně složité, ale pokud budu mít den, tak to není nereálné.

Studoval jste profil trati?

Já na to vždycky koukám až den před startem. Vím, že v každém okruhu je dlouhý, ale táhlý kopec. A pak delší sjezd. Podle mě se to moc neroztrhá a ve finále bude spurtovat o prvenství třeba dvacet lidí.

Máte z něčeho strach?

Ze závodu vůbec ne. Vysoká vlhkost bude pro všechny stejná, vedro taky. Já mám navíc teplo rád, takže bych měl být ve výhodě.

Těšíte se do Číny?

Kdyby to bylo někde jinde, byl bych asi radši, ale o organizaci strach nemám. Určitě to bude pěkné.

Nemáte obavy ze stravy?

Myslím, že tam bude i normální evropská kuchyně. Minulý týden jsem se už trošku chystal v McDonaldech, po Tour jsem v jídle malinko zhřešil...

Je na vás v týmu kvůli olympiádě nějaký tlak?

Vůbec ne. Pro ně to není až tak zajímavé, olympijský dres není nikde vidět narozdíl od mistra světa.

Jste rád, že silniční závod je na programu hned první den?

To jsem neřešil. Aspoň to budeme mít dřív za sebou. Čím dřív se vrátím, tím déle mohu odpočívat. V pondělí bych měl přiletět, pak si dám dva dny pohov a začnu zase jezdit na kole. Chtěl bych jet Německo, možná Polsko a uvidíme, jestli zvládnu i mistrovství světa.

Reklama

Související témata: