Hlavní obsah

MOV bude zkoumat cenzuru internetu v Pekingu

PEKING

Mezinárodní olympijský výbor (MOV) hodlá prošetřit cenzuru internetu, se kterou se v Pekingu setkali zástupci médií a k níž by mohlo docházet i během olympijských her. Šéf komunikace MOV Kevan Gosper trvá na tom, že podmínky pro novináře musí být stejné jako při předchozích hrách.

Článek

"Naším hlavním zájmem je, aby mohla média informovat o olympiádě stejně jako v Aténách. Věci prošetříme a pokud se tomu tak nebude dít, okamžitě to budeme řešit s organizačním výborem," upozornil Gosper.

I přes nová nařízení a předchozí dohody si zahraniční novináři v Číně stěžují na rušení volného přístupu k internetu ze strany místních funkcionářů. Cenzoři se zaměřují především na stránky s kritickým pohledem na politický vývoj v Číně. Neúspěšné byly například pokusy o připojení z tiskového centra na web Amnesty International.

Během olympiády, která začne v Pekingu 8. srpna, bude v Číně akreditováno přes 20 000 novinářů. "Čína používá cenzuru pro svá média, ale my jsme slíbili svobodu a volný přístup všem, kteří budou v době konání o olympiádě informovat," pokračoval Gosper. Zároveň slíbil, že předá organizátorům také stížnosti týkající se nedostatečné rychlosti připojení na internet v tiskovém středisku.

Reklama

Související témata: