Hlavní obsah

Obamova neúčast při olympijské volbě může mít rozhodující vliv

CHICAGO

Americký prezident Barack Obama v minulých měsících několikrát podpořil olympijskou kandidaturu Chicaga a zvažoval i účast při samotné volbě pořadatele her pro rok 2016, na říjnovou volbu do Kodaně však odcestuje pouze jeho manželka Michelle. To by mohlo mít podle jednoho z členů Mezinárodního olympijského výboru Dicka Pounda vliv na konečný výsledek.

Článek

"Myslím, že není na světě člen MOV, který by si nepřál sejít se s americkým prezidentem. Je hlavní postavou transformace dnešního světa. Pokud by byl přemluven (k účasti), myslím, že by to mělo velký vliv," upozornil bývalý šéf antidopingové agentury WADA. Obama odřekl svou účast minulý týden se zdůvodněním, že jeho prioritou je boj s reformou zdravotnictví. "Pokud máte populárního vůdce a nevyužijete toho, nemaximalizovali jste své šance," dodal Pound.

Chicago svede boj o pořadatelství s Rio de Janeirem, Madridem a Tokiem. Podle nedávné zprávy hodnotící komise MOV mají všechna čtyři města zhruba stejné šance.

Účast politických špiček při závěrečné volbě se však ukázala v posledních letech jako klíčová. Bývalý britský premiér Tony Blair byl důležitou postavou při zvolení Londýna pro rok 2012, Vladimir Putin zase neváhal předloni cestovat do Guatemaly, aby pomohl zvolit Soči za dějiště zimních her v roce 2014.

Rio de Janeiro přijede podpořit brazilský prezident Luiz Inacio Lula da Silva, na straně Madridu bude stát král Juan Carlos. Japonští představitelé zase do Kodaně pozvali nastupujícího premiéra Jukia Hatojamu a korunního prince Naruhita.

Reklama