Hlavní obsah

Čínský farmář přijel do Ria na tříkolce. Na cestě je už 15 let!

Praha

Tohle je extrém. V Číně asi obyvatelé důchodového věku nemají co dělat. Třeba si sednou na tříkolku a vyrazí si užívat. Ale ne na hodinu, na odpolední vyjížďku. Šedesátiletý Čchen Kuan-ming se rozhodl pro dvacet let! Na cestě je od roku 2001. Po světě nyní vládne téma olympijských her, tento stařík s dlouhým vousem si je nenechal ujít. „Upřímně přeji zahajovacímu ceremoniálu v Riu, aby byl úspěšný, příjemný a brilantní. Brazílii přeji vše nejlepší,“ nechal se slyšet netradiční sportovec, který je od soboty v Riu.

Šedesátiletý Číňan přijel na olympiádu do Ria na tříkolceVideo: Reuters

 
Článek

„Olympiáda? To znamená mír na celém světě a harmonii mezi lidmi," věří v lepší svět Čchen, který šlápl do pedálů v roce 2001. Jižní Amerika, Oceánie, pak Afrika, Evropa, Skandinávie. „Do Japonska se chci dostat v roce 2020," má jasno farmář z východní Číny.

Bílé dlouhé vousy, tříkolku zaparkoval u stadiónu Maracaná, okamžitě se stal terčem zájmu místních obyvatel a turistů. Jeho cestovní stroj nešlo přehlédnout, navíc nápis na něm - 170 000 kilometrů. „Rozhodl jsem se, že pojedu do každého hostitelského města olympijských her," vysvětlil Čchen Kuan-ming, který navštívil také Indii, Kambodžu, Laos, Írán, Pákistán, Turecko.

V průměru ujede padesát kilometrů denně. Sám, jediným jeho společníkem na cestě je tříkolka. Další tři týdny zůstane v Riu, pak se vydá opět na cestu. Jeho cílem, hodně vzdáleným cílem, je Tokio, dějiště letní olympiády 2020.

Reklama