Hlavní obsah

Fuksa s Dostálem pojedou o medaile

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Kanoista Martin Fuksa postoupil z prvního místa v semifinále kilometrové trati do úterního finále olympijského závodu v Riu de Janeiro. Český reprezentant měl v úvodní rozjížďce technické problémy, nevyužil tak šanci postoupit do bojů o medaile přímo, druhou jízdu na laguně Rodriga de Freitase ale už zvládl na jedničku. Kajakář Josef Dostál postoupil do úterního finále olympijského závodu v Riu de Janeiro na kilometrové trati. V semifinále byl čtvrtý.

Foto: Murad Sezer, Reuters

Martin Fuksa před rozjížďkou v Riu.

Článek

Třiadvacetiletý člen pražské Dukly startuje na olympijských hrách poprvé, na start se však postavil jako stříbrný medailista ze světových šampionátů v předešlých dvou letech.

"Hrozně jsem se na start těšil. Nebyl jsem nervózní, jak jsem čekal. Jsem strašně v pohodě. Snad přijde větší nervozita před finále, protože pak je lepší soustředění na závod. Jsem rád, že jsem v prvním olympijském finále v životě," řekl Fuksa po semifinále.

V rozjížďce měl drobné technické problémy. Na přední noze má smirkový papír, který se mu po 250 metrech utrhl. "Takže se mi smekla noha. Bylo to nepříjemné, nemohl jsem jet to svoje a lehce jsem se trápil. Rozhodně se na to nevymlouvám," řekl. Problém bral s nadhledem. "Krásně jsem se rozjel na semifinále, soupeře jsem si hlídal a moc se těším na finále," uvedl Fuksa.

Stejně starý Dostál vstoupil do her jasnou výhrou v rozjížďce, kterou začal volněji a po 250 metrech jel poslední. "Říkal jsem si, že to je jen rozjížďka a že nebudu muse jet naplno, když tam jsou slabší soupeři. Ale pak jsem si uvědomil, že je nás tu jenom pár a je to olympiáda. Všichni jedou krev, někdo vypadne a pojede domů. Tak jsem se sebral a zrychlil. Naštěstí z toho bylo první místo," oddechl si.

Člen bronzového čtyřkajaku z olympiády v Londýně, který se na kilometru stal v roce 2014 mistrem světa a na loňském šampionátu byl druhý, však nemohl postoupit přímo do finále a za hodinu a půl nastoupil do semifinále.

V jeho průběhu se držel mezi postupující čtveřicí a v kontaktu s druhým Maxem Hoffem z Německa a Slovákem Peterem Gellem. Nejrychlejší Rus Roman Anoškin soupeřům ujel o více než sekundu. "Poslední padesátku jsem si to hlídal. A kdybych v závěru přidal, tak bych se na druhého dotáhl, ale čtvrté místo žádná ostuda není, třeba budu mít ve finále o to lepší dráhu," řekl Dostál.

Po první čtvrtině semifinále měl kandidát na medailové příčky černé myšlenky. "Dost to bolelo, ale na olympiádě to asi bolet má, a kolem 250 jsem si říkal: Ty bláho, to je asi...," naznačil, že ho napadlo, že nemusí do finále postoupit. "Fakt, měl jsem dost trudné myšlenky. Říkal jsem si: Teď, nebo nikdy."

Reklama

Související témata: