Hlavní obsah

Japonští gymnasté po dvanácti letech vyhráli na OH soutěž družstev

Rio de Janeiro
Aktualizováno

Japonští gymnasté po dvanácti letech znovu vyhráli soutěž družstev na olympijských hrách. Úřadující mistři světa v čele s nejlepším gymnastou současnosti Kohejem Učimurou ve finále porazili Rusy o 2,5 bodu. S bronzovou medailí se po chybách v úvodu soutěže museli spokojit Číňané, kteří triumfovali na třech z posledních čtyř olympiád.

Foto: Dylan Martinez, Reuters

Radost japonských gymnastů

Článek

Japoncům se v Riu nevydařila kvalifikace, v níž skončili až čtvrtí. Také do finále vstoupili nenápadně a v jeho polovině ztráceli dva body na vedoucí Rusy. Do čela se dostali na hrazdě, která byla pro ně a pro Rusy předposledním nářadím. Zatímco Japonci z ní na rozdíl od kvalifikace nepadali, Rusové zde v získali v součtu až šestou známku z osmi finalistů.

V té chvíli se definitivně vrátili do hry o medaile Číňané, kteří minely z první poloviny soutěže napravili zejména jednoznačně nejlepším vystoupením na koni našíř. Před poslední rotací byl mezi vedoucími Japonci a třetími Číňany rozdíl zhruba tři čtvrtiny bodu.

Japonce ale čekala prostná, která mají ve srovnání s konkurenty obtížnější, a suverénním výkonem rozhodli o triumfu. "V téhle soutěži jsem strašně chtěl získat zlato. Přijeli jsme do Brazílie, abychom udělali to, co je potřeba. A protože jsme to dokázali, získali jsme zlato. Příští olympijské hry jsou v Tokiu a věřím, že tam můžeme vyhrát také," uvedl sedmadvacetiletý obhájce zlata z víceboje Učimura, jenž v týmové soutěži získal na předchozích dvou hrách stříbro.

Těsný souboj o druhé místo vyhráli Rusové rozdílem přibližně tří desetin bodu. Je to pro ně první medaile ze soutěže gymnastických družstev od olympiády v Sydney v roce 2000, kde byli třetí.

Dnes je na programu finále ženských družstev. Velkými favoritkami jsou Američanky.

XXXI. letní olympijské hry v Riu de Janeiro:
Sportovní gymnastika:
Muži:
Družstva - finále:
1. Japonsko (Učimura, Kato, Širai, Tanaka, Jamamuro) 274,094
2. Rusko (Abljazin, Beljavskij, Stretovič, Kuksenkov, Nagornyj) 271,453
3. Čína (Teng Šu-ti, Lin Čchao-pchan, Liou Jang, Jou Chao, Čang Čcheng-lung) 271,122
4. Británie 269,752
5. USA 268,560
6. Brazílie 263,728
7. Německo 261,275
8. Ukrajina 202,078

Reklama

Související témata: