Hlavní obsah

Medailové ambice ohroženy! Český čtyřkajak trápí stav oslabeného háčka

pn (Rio de Janeiro)Sport.czPrávo

Nečekané trable musí řešit před pátečními rozjížďkami posádka čtyřkajaku, který v Riu obhajuje bronzové medaile z Londýna. Háčka Daniela Havla v noci na středu přepadly silné zažívací potíže, které čtyřiadvacetiletý závodník pociťoval ještě dnes.

Foto: Vlastimil Vacek, Právo

Český čtyřkajak ve složení (zleva) Daniel Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Jan Šterba.

Článek

Oslabený Havel absolvoval s Janem Štěrbou ve středu a ve čtvrtek závody na deblu, s ohledem na jeho stav v udržovacím tempu. „Prášky na žaludek zabírají, ale stejně jsem ještě ve čtvrtek ráno zvracel. Honza mě v podstatě dovezl do cíle," říkal po malém finále deblu. „Mrzí nás, co se stalo. Měli jsme na deblu vyšší ambice, ale museli jsme ušetřit co nejvíc energie na čtyřku," poznamenal zadák Štěrba.

Havel jako stabilní člen osvědčené sestavy čtyřkajaku v uplynulých dnech fungoval jen na suché rýži a banánech, do poslední chvíle ale věřil, že se stihne dát dohromady. „Čtyři roky trénuju, abych tady odvedl co nejlepší výkon, a ne abych to proseděl na záchodě," neztrácel bojovnou náladu.

Trenér věří, že bude vše v pořádku

Definitivní rozhodnutí, zda do bronzové obhajoby půjde totožná sestava jako v Londýně ve složení Havel, Lukáš Trefil, Josef Dostál a Štěrba, muselo vedení české výpravy rozseknout v noci na dnešek. „Věřím, že Dan bude v pořádku, že to byla jen nějaká dvoudenní viróza," podotkl reprezentační trenér Pavel Hottmar.

Havel ve čtvrtek absolvoval i první společný trénink čtyřkajaku, v plné pohotovosti byl ale připraven i náhradník Jakub Špicar. „Jakub samozřejmě trénuje a připravuje se. Dan snad ale bude v pořádku a do finále bude fit. Jedeme v osvědčeném a sehraném složení," doplnil Hottmar, s tím, že případná změna v posádce před finále není možná.

Čtyřkajak v pátek čeká rozjížďka (9:59 SELČ), z níž vítězové postupují přímo do finále. Posádky na dalších pozicích se o medailový závod poperou v semifinále (10:51), souboj o cenné kovy je na programu v sobotu (10:12).

Reklama

Související témata: